Vidi Rita Klub
Vidi Rita fotó
Vidi Rita
Vannak, akik a kihívások által elhullanak, és vannak, akik megerősödnek minden sorscsapástól. Vannak, akik kreatívan közelítenek meg mindent, és vannak, akik szinte belepusztulnak a legkisebb problémába is.
Mi köztük a különbség? Sok minden. De biztosan nem az, hogy mit reggeliztek, vagy milyen filmet néztek legutóbb.
A lényeg a koponyákban rejlik leginkább, de ott, a mellkas közepe táján sem árt, ha erősek a dobbanások. Tőlem olyan infókat kapsz, amik által erősebb, okosabb és rafináltabb lehetsz, és mindezt azért, hogy túlélj minden kihívást, problémát, sorscsapást, ami a vállalkozásodra, a sikereidre vagy akár az életed teljességére leselkedik.
Jó móka lesz… meg persze kemény munka is. De kreatívan minden könnyebb!
Használd mindkét agyféltekéd és sikeresebb leszel!

Vidi Rita – ki ez?

A hétköznapokban gondolkodásmód tanácsadó, író, tréner, megmondóember és gyakorló remete vagyok. Amikor nem vállalkozói és egyéb stratégiával foglalkozom, akkor leginkább író vagyok, már hét könyvet írtam, és úgy is mondhatjuk, hogy az életem az írás. Számtalan tréninget szerveztem már, a RitArt Academy igazgatója vagyok, saját franchise rendszerem is van, és teljesen egyéni a látásmódom az online marketing és az értékesítés terén – hogy csak azokat említsem, amikről a legtöbben ismernek.

Miben vagyok másabb, mint mások?

Világ életemben rettegett voltam az őszinteségem és a szókimondásom miatt. Gyűlöltem és gyűlölöm a hazugságokat, és azt a hazugság-szövedéket, ami most áthálózza a világunkat, kifejezetten utálom. Csakhogy teszek is ellenük. Nagyon régen, még 2007-ben elnevezett valaki dogmagyilkosnak. Már akkoriban is azt csináltam, hogy mindig utánajártam a közkézen forgó, túlságosan is tetszetősnek tűnő információknak, aztán lelepleztem azokat. Nagyon sok, nimbusztól övezett dologról bizonyítottam már be, hogy bárki képes azt művelni, ha eléggé szorgalmas és érdeklődő. Ezért is kapta a jobb agyféltekés kreatív írásról szóló könyvem is az “Írni bárki tud” címet. Elhiheted, hogy jó sok biztosítékot kicsaptam vele, de ezekben én jó vagyok, mert ezt használom arra, hogy újrahuzalozzam mások agyában a gondolati tekervényeket.

Erről jut eszembe: mániákus tanuló vagyok. Életem minden napján tucatnyi új dolgot tanulok meg, és van jó pár olyan dolog is, amit újratanulok, másképp közelítve meg. Ezeknek a folyamatát nyomon követheted az anyagaimban és könyveimben is. Szerintem az élet értelme a folyamatos anyagi, szellemi és lelki fejlődés. Minden anyagom ezeket szolgálja nálad is: vagy anyagilag, vagy szellemileg, vagy lelkileg fogsz belőlük profitálni, de az is lehet, hogy ha ügyes vagy, hogy mindhárom teljesül.

Mivel a célom hármas – anyagi-szellemi-lelki gyarapítása az ügyfeleimnek -, ezért én nem félek új dolgokat kipróbálni, vagy épp zseniálisnak kikiáltott új dolgokról kimondani azt, hogy szemenszedett hülyeségek.

Mindig mindenben az összefüggéseket keresem, és rájuk is mutatok! Ki merem mondani a tutit, meg merem mondani a rossz híreket is, és a szembesítésben is jó vagyok. Minden rosszban látom a jót is és  minden jóban a rosszat.

Fel merem vállalni azt is, hogy az egyéni világlátásom szembe mehet mások berögzültségeivel is. Mindig szabálykövető voltam, de sosem voltam megalkuvó, és mindig inkább szembenéztem a kihívásokkal, mintsem elfuttotam volna előlük.

Még valamiben másabb vagyok, mint mások: nemcsak szakmai tapasztalatom van például az online marketing vagy a self-management terén, hanem élettapasztalatom is, ráadásul 25 éve vagyok tanácsadó. Voltam alkalmazott is, dolgoztam multicégnél is (rengeteget tanultam is ott), és nem amerikából szedegetem össze a tudományomat, mint esetleg mások, hanem másfél évtizede itt találok ki és kísérletezek ki saját módszereket. Ha amerikai majmolásra vagy kíváncsi, egész nyugodtan menj máshoz, ha eredetiségre és valóban működő, rád szabott módszerekre, továbbá őszinteségre (és nem a lehúzásra) vagy kíváncsi, akkor maradj itt!

A szakértőségről

Még valami, ha  már ilyen jól belemelegedtünk a témába: nagyon sokan sorolják magukról, hogy ők ilyen-olyan szakértők. Nos, én nem szoktam ezt hangoztatni. Azért, mert én a szakértők szakértője vagyok. A nagyon hangzatos titulusokkal ellátott szakértők hozzám járnak egyéni konzultációra és tanácsadásra, saját vállalkozásuk gatyába rázásáért. Már akkor szakértője voltam az online marketingnek, mikor még alig pár ember mondta ezt ki magáról. Már akkor szakértője voltam  SEO-nak, amikor ilyen titulus még nem is igazán létezett, most meg SEO-soknak adok tanácsokat. – hogy csak a két nagyon gyakori szakértősködésről ejtsek szót. Szakértői könyv írásáról külön tanfolyamom van itt a Vidi Rita Klubban és tréningeket szoktam róla szervezni. Nem mellesleg hat (6) darab szakértői könyvet írtam már. Azt tapasztaltam, hogy aki képes órákon át hangoztatni, hogy ő milyen szakértő, az nem az. Az igazi szakértők csak a nevüket mondják és leteszik az asztalra a munkásságukat. 

Amikre a legbüszkébb vagyok:

  • 2013 telén létrehoztam a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamokat, melyeket ma már franchise partnereim szerveznek Pesten, Budán és Pécs vonzáskörzetében,
  • megalapítottam a RitArt Academy-t, melynek keretében vállalkozásoknak és más szervezeteknek ír(t)unk kreatív-, marketing- és értékesítési szövegeket, közel 160 íróval.
  • Már két novellás kötetünk jelent meg a kreatív íróinkkal.
  • Írtam hat szakértői könyvet.
  • 2021-ben jelent meg a regényem, az Úton sorozatból A Főnix.
  • 2022-ben megcsináltam a Vidi Rita Klubot, ami egyedülálló a maga nemében, tekintve, hogy senki más nem tud felmutatni klubformációban ekkora tudáshalmazt és anyagmennyiséget úgy, hogy ő maga hozta volna létre, egyedül.

Számomra mindig az egy fontos visszajelzés, mikor ezt mondjátok: Igazad volt Rita, örülök, hogy hallgattam rád. 

De ezzel is megelégszem egyébként: Igazad volt Rita, kár, hogy nem hallgattam rád.

Az mindig a “túloldal” felelőssége, hogy melyik verziót szeretné visszaigazolva látni saját magánál. 🙂

“Rita, te coach vagy?” – szokták kérdezni 

Nem. Tanácsadó vagyok és író. Író és tanácsadó. Nincs is sorrend köztük, minden egyidejűleg igaz. Rengeteg mindennel foglalkozom, életem minden napján tanulok, és életem minden napján tanítok is. Nem vagyok coach, az szerintem egy korlátozott művelet, az nem az én világom. (Ja, és asszertív sem vagyok, bocsi :)).

Idővonal

Már annyi mindennel foglalkoztam, hogy bár hadilábon állok az évszámokkal, de úgy gondoltam, nem ártana összeszedni lépésről-lépésre az eddigi “munkásságomat”, bár mindig igyekszem magam Konfuciusz azon elvéhez tartani magam, mely szerint “Ha szereted, amit csinálsz, egy napot sem kell dolgoznod.” A munka sosem munka számomra, hanem maga az ÉLET.

Főbb mérföldkövek

1993-2005 alkalmazott, minőségbiztosítási tanácsadó, Six Sigma Green Belt
2005-2007 kizárólag anya 🙂
2007 – Vírus Kommandó Bt. alapítása (családi vállalkozás), számítástechnikai szerviz indítása, ingyenes oktatóanyagok készítése.
2008-2009- rizsanelkul.hu projekt közösen Vida Ágival, egy új cég alapítása, számítástechnikai bolt nyitása
2009- HősNők.hu alapítása, időgazdálkodási könyv írása, nőknek: Hagyd a dagadt ruhát másra!,
2010- Újabb könyv írása – Hogyan váltsuk valóra vágyainkat? – első szabadáras tanfolyam elindítása, Minerva Capitoliuma magazin elindítása (8 hónapot élt nyomtatásban, 2015 márciusa óta online elérhető – Minerva Capitoliuma
2011- Második szabadáras tanfolyam elindítása, gyermekvárás, MaVan Egyesület alapítás
2012- Év elején gyerekszülés, májusig kizárólag babázás, MaVan szervezkedések, tanfolyamok továbbfejlesztése, Szabadáras Franchise létrehozása
2013- Jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamok beindítása, az Író Születik program kidolgozása
2013 április- Partnerprogram beindítása a jobb agyféltekés tanfolyamokhoz.
2013 szeptember – Megjelenik a harmadik könyvem, Így szeresd a tehetséget! címmel
2013 október – a Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Alapítványi elnöki tisztségének elfogadása, ezzel a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola fenntartó elnöke lettem.
2013 december 6. – Év Vállalkozója jelöltség és díj
2014-es év: RitArt trénerek képzése és az általuk vezetett első tréningek
2014 november – Írni bárki tud című könyv megjelenése, a jobb agyféltekés kreatív írásról – a könyvet lényegében gipszben feküdve, összecsavarozott lábbal írtam (ez a negyedik könyvem). 🙂
2015 év első fele: A RitArt Franchise előkészítése, megalapozása, elindítása, Minerva online kiadása, havonta egy tematikus számmal.
2015 nyara- Az utolsó általam vezetett jobb agyféltekés tréningek vezetése – augusztus -, visszavonulásom előkészítése kizárólag a stratégiai pozícióba.
Ezzel egyidejűleg elindul a Perpetuum Mobile Protokoll projekt, amely már kizárólag vállalkozói stratégiával foglalkozik.
2015 szeptember – Teller Ágnes vezetésével elindul az első RitArt Academy Oktatóstúdió Franchise keretében szervezett Író születik képzés.
2015 ősze – Ágival együttműködve kialakítjuk a MeseVarázsló és TörténetMester – szintén jobb agyféltekés kreatív írás – képzéseket, melyek egy naposak, de nem kevésbé intenzívek, mint az Író születik.
2016 tavasz – A RitArt Szövegírás
2016 nyár – Oláh Gyöngyi is csatlakozik a franchise csapathoz, Budát jelölve meg főhadiszállásának.
2016 november – Mindössze hat nap alatt megírtam a Tartalomstratégia 5 perc alatt című könyvet, és ahogy szoktam, magánkiadásban meg is jelentettem 2016 decemberében.
2017 – Pécsett is elindul a jobb agyféltekés kreatív írás tanfolyamok szervezése, Károly Szilvi vezetésével.
2018 március – Megjelenik a hatodik könyvem, Értékesítés 7 lépésben. Ez egy sorozat első kötete.
2018. ősz: Piacvezető Magazin elindulása

2018. tél: újraindul az ihirek.hu projekt, hogy végre ne csak a katasztrófák és a politika ömöljenek a médiából.

2019. ősz: RitArt Academy csapatépítő tréningek: Igazi Csapat Születik

2019. Felállni,  menni tovább – új jobb agyféltekés novellás kötet a RitArt íróképzésein részt vevő íróktól.

2020. január: A tudatosság művészete – önismereti tanfolyam

2020. május: Teremtő Írás

2020. december: Úton – A Főnix – első regényem megjelenése (az e-könyv verzió ingyen letölthető a linkről)

2021. – új tréningek, mint például a Szövegírás Praktikák, és a 28 héten át tartó ELADVA! 2.0 tanfolyam.

2021 októberétől a BalatonIránytű főszerkesztője is vagyok.

2022. – Vidi Rita Klub indulása

2022. – inSPIRIT márka első lépései.

2022. – Asztrológus-tanácsadóként való debütálásom.

2022. – inspiritshop.hu indulása – mert úgy szép az élet, ha zajlik 🙂

Örök kérdés velem kapcsolatban: Rita, neked ennyi mindenre hogyan van időd?
Erre két válaszom van: mivel az, amit éppen csinálok az életem szerves része, ezért nincs olyan, hogy “hogyan szakítsak erre időt”, mert egyszerűen az van kiemelt helyen az életemben, ami éppen aktuálisan foglalkoztat. Nincs olyan, hogy nincs idő.
A másik válaszom: megírtam könyvben, és tanfolyamot is szoktam szervezni róla :). Mindkettőt megtalálod itt a Klubban!

Vezetői mottóm: Ha vezető vagy, de senki nem követ, akkor csak sétálni mentél.
Nem az a fajta ember vagyok, aki berohan a tömeg közepére, elkiáltja magát, hogy “ELŐRE”, aztán nekiáll a körmét piszkálni, amíg a többiek elvégzik a munka oroszlánrészét. Inkább az a fajta ember vagyok, aki azt mondja: UTÁNAM, és aki jön, az jön, aki nem jön, az ott marad…

Mindig az érdekelt, és most is leginkább az foglalkoztat, hogy mi hajtja az embereket, és milyen mechanizmusok húzódnak meg bizonyos dolgok, események, összetett rendszerek mögött.
Ezt még véletlenül se úgy képzeld el, hogy naphosszat meditálok a kertben, hogy “vajon mi van ez mögött”, hanem úgy képzeld el, hogy állandóan tanulok-viszonyítok-alkalmazok. Mindent kontextusba helyezek, mindent viszonyítok valami olyasmihez, amihez látszólag semmi köze, mert így kiderülnek olyan összefüggések, amik csak sok-sok csavar és csomó kicsavarásán és kibogozásán túl kerülnek napvilágra, és amely összefüggésekhez csak kevesen jutnak el.

A legszebb pillanatok közé azokat sorolom a munkám kapcsán, amikor elhintek egy morzsát, és látom, hogy mások felszedegetik.

Amikor elindítok egy gondolatot, és látom, hogy termékeny talajra hullik.

Amikor kitalálok valami újat, és rögtön ott állnak mögöttem azok, akik követnek.

Szerintem ez a maximális teremtő erő megnyilvánulása.

Hiszek az emberi elme határtalanságában és csodájában. Abban, hogy ha valaki veszi magának a fáradtságot és GONDOLKODIK, az előtt nincsenek akadályok. Ezt tanítom a gyerekeimnek is és az ügyfeleimnek is.

A gondolkodáson ne a bal agyfélteke parttalan agyalását értsd, hanem azt, hogy mindkét agyfélteke pörög: a bal használja a logikai képességét, a jobb használja az intuíciót, a kreativitást, és “ezek” ketten összedolgoznak.

Hiszek abban, hogy az elménk zombi üzemmódú vegetálásánál már egy kicsivel magasabb szinten való használata jobbá teszi a világot. Persze, ez nagyon sokak számára túlságosan fárasztó, de pont azért vállaltam el egy alapítványi iskola fenntartói teendőit annak idején, mert abban is hiszek, hogy ha a gyerekeink kreativitását egyszerűen csak nem tüntetjük el a túlterhelő, túlstresszelő oktatási rendszerünkkel, akkor a világ egy jobb hely lesz!

Már nem tudom miért, meg hogyan alakult, de szívem csücskei az induló, és éppen feltörekvő vállalkozások. Talán azért van ez így, mert én magam látens vállalkozó voltam körülbelül 15 évig: csak csodáltam azokat, akik bele mertek vágni kereskedésbe, bútorok gyártásába, kecskék tartásába, illetve bármibe, ami túlmutat a napi “melóba megyek, és alig várom, hogy végre hazaérjek, és hagyjon mindenki lógva” mókuskeréken, de én magam elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha a vállalkozás gyönyörűségében legyen részem, pedig ebben nőttem fel. Tudod: néha a fától nem látjuk az erdőt.

Az akkori körülményeim elképzelhetetlenné tették számomra, hogy valaha is kitörjek az alkalmazotti létből, de sosem adtam fel, és végül megvalósítottam, 2007-ben. Aztán pont jött a 2008-as világválság, aminek olyan tanulságai voltak, amit konjunktúrában soha nem lehet megtapasztalni, tehát még a kihívásoknak is hálás lehettem.

Hiszek a feszített célokban, a nagy tervekben, a világmegváltó gondolatokban. Ha te is ilyen vagy, jóban leszünk. 🙂

12 éves koromban, 6. osztályban ezt írtam az osztályfőnöki füzetembe:

“A mi őrsünk nagyon jó kis őrs, Szivárvány a neve. De nagyon sok embernek még mindig a játékon jár az esze. Szeretném, ha mindannyian egy célra összpontosítanának.”

Szerintem így születtem, hogy számomra fontos, hogy mindig, mindenhol legyen meg a céltudatosság, az az érzés, hogy tartunk valami felé.

Kedvenc témáim, amikkel mindennél előbb szeretek foglalkozni: írás, jobb agyféltekés módszerek,  siker, célok helyes kitűzése és megvalósítása, az anyagi gazdagodás (mert a pénz csak a szegényeknél tabu), időgazdálkodás, hatékonyság, eredményesség, önismeret, tudatosság, meditáció, kreativitás és persze írás, Írás, ÍRÁS. Ja, kötni is szeretek :).

Az utánunk jövő generációk sikerének mintáját a mi sikereink – vagy sikertelenségeink – adják meg.
Ha azt gondoltad, hogy nem vagy felelős a jövő generáció sikeréért, tévedtél.

Minden pillanatban azon dolgozom, hogy siker mindenki életének része legyen. Valódi sikerek, valódi eredményekkel, könnyen használható eszközök – mint például az írás – által. Ez ez életfeladatom.

Ide írhatsz nekem: vidirita@ritartacademy.com

Itt is találkozhattál velem:

Vidi Rita a médiában

error: Nincs lehetőség kimásolásra.