Avagy: Hogyan spóroljunk meg havonta legalább 40 000,- forintot?

Vidi Rita, gondolkodásmód tanácsadó és motivációs tréner gyakorlati tippjei, hogy minden hónap végén több pénzed maradjon!

Módszerek az értelmes spórolásra

Nem vagyok híve az állandó és folyamatos spórolásnak – mert annak semmi értelme, hogy mindent megvonsz magadtól, majd átcsapsz (a rendkívüli pszichikai nyomás miatt) költekezésbe, és mire kettőt pislognál, már megint ott vagy, ahol a part szakad.

Én próbáltam annak idején folyamatosan spórolni, mikor nagyon kevés pénzből, egyedül éltem a lányommal.

Nem vettem csokit (a gyereknek se), a leggagyibb mosószert és mosogatószert vettem meg az addig jól bevált középáras helyett, és nem a közeli maszek boltba jártam vásárolni, hanem a két sarokkal messzebb lévő REÁL üzletbe, mert ott nem volt MIRE költeni a pénzt, mert nem volt választék.

De érdekes módon a cigiről nem mondtam le, a 20ezer forintos telefonszámláról sem mondtam le, és az internetelőfizetésről sem mondtam le. Ha ezeket dobom sutba, azonnal 30 ezer forintot takarítok meg havonta (ez a 2000-es évek elején volt!), de nem, én azon sopánkodtam, hogy „Nekem a gagyi vajat és gagyi tejfölt kell megvennem, mert nehogy már a 21. század küszöbén én ne telefonálhassak! És különben is, a cigi az egyetlen káros szenvedélyem! Hát nehogymárnehogy!”

Persze ennek meg is lett a következménye: teljesen irreálisan láttam a pénzügyi dolgaimat, és nem a kifelé lábalás jellemzett, bármennyire is próbáltam összehúzni a gatyaszíjat, hanem az egyre rosszabb anyagi helyzet. Jöttek a személyi kölcsönök, áruhitelek, fizetés előleg, stb.

Szerencsére több hitelt nem kaptam, és túlórával tudtam kicsit javítani a szűkös helyzeten. Ennek következtében alig láttam a lányomat, aki akkor 9 éves volt… Visszagondolva is rémálomnak tűnik, és akkor is az volt.

Minden más megoldásra, ésszerű ötletre azonnal azt mondtam: az nálam lehetetlen! Nekem gyerekem van, én nem engedhetek meg magamnak akármilyen megoldásokat! Csak a gagyi termékek maradnak!

Az ész nélküli, felesleges spórolás ugyanolyan ártalmas, mint az éhezéssel való fogyás: jojó effektus alakul ki a pénzügyekben is, a sokkal áldásosabb bőségérzés és áramlás helyett.

A pénzügyekben a hízás az üdvös, nem a nadrágszíj egyre szorosabbra húzása!

A pénzügyekben viszont, ahhoz, hogy hízzunk, nagyon céltudatosan, időről-időre összébb lehet húzni a nadrágszíjat, de csakis akkor, ha nyilvánvaló az ÉRTELME.

Az alább felvázolt módszerek és tippek önmagukban lehet, hogy nem képviselnek nagy megtakarítási összeget havonta, de összeadódva már tetemes összegek jöhetnek ki, ha felszorzod éves szintre!

Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a jelentkezési oldalon általam „ígért” havi 40.000 forint jóval több lesz majd a te esetedben, és persze az is előfordulhat, hogy némileg kevesebb.

A lényeg, hogy más látásmóddal fogsz rendelkezni a tanulmány elolvasásának végére, és képes leszel másképp gondolkodni is.

Lényeges a befogadáshoz!

Amikor olvasol egy-egy elvről, technikáról, praktikáról, megoldásról, akkor ne az járjon a fejedben, hogy ez neked miért nem jó, és miért nem használható, hanem az járjon a fejedben, hogy HOGYAN lehet ez neked jó! Ne menekülj a megoldás elől, hanem fordulj vele szembe, és küzdj meg vele! Csak hősiesen, tudod 😊.

A spórolási tippjeim az észszerűség határain belül mozognak, hogy ne csapj át a jojó effektusba, és ne akarj egy hét spórolgatás után mindenféle felesleges dologra költekezni. Ezeket a módszereket én is alkalmazom, pedig én nem vagyok spórolós típus, de a KONTROLL megtartásáért még előnyös anyagi helyzetben is érdemes ezeket a tippeket használni!

Ezek a módszerek remek kiindulási pontot jelentenek a gazdagság eléréséhez.

A Gazdagodás Receptje tanfolyamot itt érheted el>>

Tehát akkor lássuk a módszereket az értelmes spórolásra:

I. Vásárlás

Mostanában mindenki azt tapasztalja, hogy ha elmegy vásárolni, a szívinfarktus kerülgeti a kasszánál, hogy vajon a múlt hét óta mennyivel nőtt például a heti bevásárlás összege, de közben rájöhetünk arra is, hogy már a polcok között járkálva sem volt őszinte a mosolyunk.

A 2020-as évek olyan anyagi felfordulásokat hoztak a járvány és a háború miatt, amikre valljuk meg őszintén, nem voltunk felkészülve sem lelkileg, sem igazából anyagilag.

Mivel vásárolni sokszor muszáj, ezért ezzel kezdjük a spórolási tippeket.

1.) Amit ma megvehetsz, halaszd holnapra! – Biztosan te is felfedezted már magadban a halogatás kisördögét egy párszor, de milyen érdekes, hogy ha pénzt kell költeni, akkor valahogy sosem halogatunk! Pedig a spórolás szempontjából a halogatás fél egészség. Lehetséges, hogy addig eljuthatsz a halogatással, hogy rájössz, nincs is szükséged arra a valamire. Felbecsülhetetlen összegeket lehet így megspórolni. Vigyázat: csak észszerűen! Enni-inni, tisztálkodni, élni attól még kell! De ha minden másra nagyon komolyan javasolt kipróbálni az „alszom egyet erre még” módszert. Ha másnap reggel nem az elhalasztott vásárlás gondolatával ébredsz, akkor annyira nem is volt szükséged arra a dologra!

2.) Toyota-módszer a háztartásban. – A Toyota autógyár világhíres módszerét számtalan más gyártó cég próbálta átvenni, és a Toyota annyira rendes cég, hogy még képzéseket is tartanak más cégeknek. A Toyota ugyanis, miközben minden más autócég megfeküdt a az autóiparban 9-10 havonta bekövetkező válság hatására, még a 2008-as pénzügyi világválság idején is növelte bevételeit, és még véletlenül sem került a bezárás közelébe, mert sosem szorultak hitelre, és a bankok jóindulatára. Ugyanis ők a saját fejlesztésű JIT – Just In Time – módszer szerint dolgoznak, igaz, már vagy 50 éve. Ennek a módszernek a lényege az, hogy minden csak akkortól áll rendelkezésre, amikortól szükség van rá. Nem előbb, de nem is később! Csakis éppen abban a pillanatban! Ezáltal nincs sem alapanyag felhalmozás, sem árukészlet felhalmozás, de várakozás sincs. A Toyota a bárminemű felhalmozást VESZTESÉGNEK tekinti, mert a tárolás, logisztika, anyagmozgatás, stb. plusz költségekbe kerül.

Nézz csak be a hűtődbe, a spájzba, a konyhaszekrényed polcaira: vajon hány napra-hétre-hónapra elegendő élelem van felhalmozva?

Ugye nem úgy akarsz öreg napjaidról gondoskodni, hogy már MOST megveszed az akkorra szánt élelmet?

Jelszó: nincs alapanyag felhalmozás.

Tudom, mostanában már te is szembesültél azzal, hogy eltűntek, megszűntek termékek.

  • Egyrészt a járvány miatt az ellátási láncok megborultak, ezáltal leálltak a termelési folyamatok,
  • másrészt világszerte chip-hiány van, ami azt jelenti, hogy a gyártócégek gyártóeszközeihez sincs már chip, tehát nem tudnak gyártani,
  • harmadrészt pedig kiderült, hogy rengeteg minden volt kiszervezve a gyártásból Ukrajnába.
  • A járvány és aztán a háború kitörésének ténye felvásárlásokba hajszolta a vásárlókat.

Az, amire senki nem gondolt volna, nos, az most négyes csapással bekövetkezett.

Ezért most sokan gondolhatják azt, hogy például a különböző háztartásban gyakran használt eszközökből bizony jó ötlet volt betárazni otthonra, már-már kereskedelmi mennyiségben.

Csakhogy ez a betárazás felgyorsította az ellátási láncok megborulásának folyamatát.

Természetesen teljesen logikus és túléléscentrikus megoldás, ha felvásárolod a kedvenc csokidat, vagy lisztedet vagy mosószeredet, főleg, hogy látod, hogy most mennyire drága lett.

De a pénzedet lisztben tartani nem biztos, hogy jó ötlet, főleg, ha megjelenik a zsizsik – és most csak mondtam egy példát.

Tehát az észszerűség határait érdemes figyelembe venni olyan időszakokban is, amik sokkolóan újak számunkra.

3.) Vásárolj a szomszédban! – A Toyota-módszer továbbfejlesztése az, hogy ne a világ végéről szerezz be dolgokat, hanem a szomszédból! A Just In Time módszer kifejlesztésének a Toyotánál az alapja kellett, hogy legyen, hogy ha nem halmoztak fel alapanyagokat, kellékeket, eszközöket, ugyanakkor biztosítaniuk kellett, hogy azok azonnal hozzáférhetőek mégiscsak. Így a Toyota gyárak köré odatelepültek a beszállítóik is. Önmagad számára is biztosítanod kell, hogy nagyon gyorsan hozzájutsz mindenhez, amikor szükséged van rá.

Nos, erre egyéni szinten jól bevált módszer az, ha a közelből vásárolsz, éppen csak azt, ami kell. Minden sarkon van már üzlet – bár nyilván vannak helyek, ahol ez nem áll, ott ez a pont nem alkalmazható könnyen, de ott meg vannak plusz lehetőségek, mindjárt mondom!

Bár kényelmesnek tűnik ritkábban járni a boltba és egyszerre több mindent vásárolni, de pénzügyi szempontból szükség lehet arra, hogy kéznél tartsuk a másik módszert: csak azt venni, amire MOST van szükség, és a lehető legközelebb is van hozzánk.

Így a pénzed nálad marad, és hidd el, nálad jobb helyen van!

4.) Vásárolj őstermelőtől! – Vannak helyek, ahol nincsenek boltok. Ezek tipikusan néhányszáz fős falvak. Nos, ott viszont vannak termények, szabadon nevelt állatok, palánták, kézzel feldolgozott és készült élelem és még sorolhatnám. Légy élelmes!

5.) Vásárolj kosár nélkül! – Ha csak beugrasz a boltba egy-két dologért, akkor ne vegyél kosarat, pláne ne vegyél magadhoz kocsit! Így csak azt tudod megvenni, ami a két kezedben elfér, és ezzel megvéded magad a spontán túlvásárlástól.

Természetesen nem az a cél, hogy életed hátra lévő éveiben kizárólag így vásárolj, most csak spórolunk. Remélhetőleg hamarosan bekövetkezik az a pillanat, amikor akár naponta dugig pakolhatod a legnagyobb bevásárlókocsit is, ha akarod!
Ehhez a Gazdagodás Receptje tanfolyamom ad meg minden tudást és lépésről-lépésre tervet>>

6.) Ne utazz az AKCIÓért sem! – Ha tömegközlekedési eszközzel utazol, akkor nyilvánvaló, hogy ha mész valahova, akkor X- forintba kerül a busz-vonat-villamos, stb. jegy/bérlet. Ezt könnyű számolni. De ha autóval mész, akkor könnyen becsaphatod magad, és egy párszáz forintos akció miatt ezrekkel rövidítheted meg magad.

Érdemes a vállalkozások által használt kiküldetési rendelvényt akár csak próbából használni arra, hogy számon tartsd, egy-egy autóút mennyibe kerül. Mikor rájöttem, hogy a kedvenc kávézómba elutazni 5ezer forintba kerül alkalmanként, akkor egyből elment a kedvem a kávézástól…

Amikor anyósom ugraszt bennünket, hogy mindenképp menjünk be az Auchan-be ha arra járunk, mert 5 forinttal olcsóbb a cukor, és vegyünk minimum 20 kilót, akkor többszörösen is ártunk a pénztárcának – még ha az anyósunk fizeti is a költségeket: 5 forinttal olcsóbb cukor, 20 kilónál, összesen 100 forint megtakarítás. A 20 kiló cukor felhalmozása – lásd 2-es pont és Toyota-módszer –, veszteséget jelent (minimum 18 kilónyi veszteséget), a benzinköltség pedig – bár majdnem útba esik – kb. 1000 forint. (A kiküldetési rendelvény-szerű adminisztrációval követni lehet, hogy az autó kopása mennyibe került az adott úton.)

Na, most akkor hol éri meg AKCIÓ-ért furikázgatni? Ugyanígy butaság elmenni csak azért tankolni, mert 2 forinttal drágább lesz a benzin (benzinár-stop idején nyilván más megítélés alá esnek ezek a dolgok is, de ezek csak átmenetiek, évtizedekig talán nem kell ezekkel számolni, mert az tarthatatlan egyébként is.)

5 kilométer megtétele, egy középkategóriás autóval minimum 1000 forint. Ki lehet számolni, hogy mi éri meg, és mi nem… Ha esetleg nem tudtad volna, a számológép a legjobb barátod 😊.

Ismétlem, ne úgy gondolj erre a megoldásra, hogy most aztán soha többé nem mehetsz a Tescoba bevásárolni, és ha mégis elmész, akkor be kell kötnöd a szemed, nehogy meglásd, hogy 5 forinttal olcsóbb a kedvenc virslid!

Most pénz spórolásról beszélünk, ésszerű keretek között, és átmeneti időre!

7.) Ne dőlj be a webshopok trükkjeinek! – Nagyon sok webshopban láthatod azt a megoldást, hogy X-ezer forint fölött elengedik a szállítási díjat, és amikor kosárba teszel valamit, akkor utána még akár ki is számolják neked, hogy még mennyit kell vásárolnod a szállítási díj elengedéséig. Ezzel túlfogyasztásra és felesleges dolgok vásárlására késztetnek. Amikor azt látod, hogy el kell költened még 13ezer forintot, hogy megspórolj MAJD ez által 1590,- forintot, akkor két dolgot kell tudnod:
a.) Biztos lehetsz abban, hogy a termékek árába be van építve a shop szállítási költsége. Akkor is benne van, amikor még abba a kategóriába esik a vásárlásod, amikor még neked kell fizetned a szállítási díjat. Tehát bármennyit is vásárolsz, a shop bekalkulálta minden termék árába a költségét, és te mindig kifizeted azt, kisebb értékű vásárlásnál egyébként duplán. Ahol ezzel manipulálnak, hogy bizonyos csomagméret fölött ingyenes a szállítás, ott garantáltan drágábban vásárolsz, mint szeretnél. Ilyenkor felmerül a kérdés: miért is ott vásárolsz egyébként?
Ugyanis eleve drágábbnak kellene lennie a szállításnak az egyre nagyobb csomagoknál, nem pedig olcsóbbnak vagy épp nullának. Ez egy értékesítési fogás, amivel szeretünk jól járni persze, csakhogy ha mindig bedőlünk neki, akkor az probléma. Te irányítod a pénzügyeidet vagy a webshopok? Ezt kellene eldönteni.

b.) Ha hajlasz a kereskedők késztetése révén arra, hogy dupla adagot vegyél valamiből, vagy megvegyél valami olyasmit is, amire nincs is szükséged, akkor minden, amiről eddig szó volt, már borul is.

Azok, akik tényleg nagyon sokat akarnak spórolni, bármilyen fájdalmas is, de visszaszorítják a netes vásárlásaikat is. Mondom ezt úgy, hogy én netes kereskedő vagyok, éppen fellendülőben van egy új webshopom. De úgy gondolom, hogy az a tisztességes, ha tisztában vagy vásárlóként ezekkel a dolgokkal is. Nálam egyébként úgy van, hogy nincs beépítve a termékek árába a szállítás, és bizony a vevő fizeti ki a postaköltséget, és nincs „nem kell már szállítási díjat fizetned” kategória sem, mert ez a megoldás elképesztő károkat okozott már egyébként is a gazdaságnak (például a benzinár növekedés is ehhez kapcsolódik – és ez a járvány alatt a „Maradj otthon” idején kezdett teljesen megborulni).

Én a tudatos vásárlókat szeretem, akik azért rendelnek tőlem, mert szükségük van a termékekre, és nem azért, mert X ezer forint elköltése múlva „spórolhatnak” 1500 forintot.

(Kivétel – ha kevesebbet kell még költened az adott vásárlásnál az ingyenes szállítási kategória eléréséig, mint maga a szállítási díj.)

II. Rezsi

Már nem is tudom számontartani, hogy mióta riogatnak az energiaárak elszállásával, de már 2018-ban olvastam erről híreket. Na, most a benzinnel, kőolajjal és az Orosz-Ukrán háború révén a gázellátással tényleg vannak problémák. Tehát az energia ára igencsak instabil alapokon áll, vagy épp borul meg.

Szóval, ha a rezsin akarnánk spórolni, az nem egy elvetendő ötlet!

Fűtés

Hogyan lehet spórolni a fűtésszámlán? A módszereket szét kell választani rövidtávú és hosszú távú megoldásokra.

Rövid távú megoldások

a.) Katonaságot is megjárt férfiakat érdemes megkérdezni, hogyan bírták esetleges terepgyakorlatok esetén a hideget, a zord körülményeket. Azt fogják válaszolni, hogy bizonyos határig a hideget is meg lehet szokni. Bármennyire is fura, ez így van. Ha a 30 fokhoz szoktatjuk magunkat, akkor a 28 fokot már hűvösnek fogjuk érezni, de ha a 22 fokhoz szoktatjuk magunkat, akkor a 20 fok sem fog megkottyanni.

Vigyázat: lehet most arra gondolni, hogy nehogy már a 21. században néhány fokon kelljen spórolni, de elég gyorsan ki lehet számolni, hogy egy 80 négyzetméteres lakás, nem túl korszerű fűtési rendszerével havi szinten a 2 fok eltérés (20-22 fok között) 40 ezer forintnyi különbséget is jelenthet HAVONTA a gázszámlában (rezsicsökkentés után is). Ez persze függ a külső hőmérséklettől és az ingatlan energetikai állapotától, de nagyon nem mindegy, hogy dőzsölünk, vagy okosak vagyunk. Ha dőzsölni akarunk, ne a 22 fokban vagy még többen akarjunk dőzsölni, hanem a 10ezresekben, amik megmaradnak!

b.) Klasszikus, azonnali módszerek, amik a hőérzetünket és komfortérzetünket növelik a fűtési szezonban:

– nyílászárók rapid szigetelése akár csináld-magad módon is: ezek ilyen kis öntapadós szivacs-csíkokkal megoldhatóak.

– függönyökkel való nyílászáró szigetelés,

– illetve függönyökkel való helyiség elszeparálás, ha sem a külső, sem belső nyílászárók nem tökéletesek.

– Szőnyegekkel, takarókkal, textíliákkal növelhetjük a saját hőérzetünk komfortját. – ezeket nem magunkra terítjük, hanem a padlóra, ágyra, kanapéra, székre.

– Zsenília vagy ún. bébiplüss anyagból készült zoknik, pulóverek, takarók beszerzése, de hasonlóan hatásos a polár anyag is. A kötött, vastag ruhaneműket persze hordani is kell 😊.

– Hő visszaverő fólia a fűtőtestek, kályhák mögé, esetleg megturbózva némi szigetelőanyag felhasználásával is a hatást (hungarocell). Párszáz forintokból megvan.

– Egy kicsi ventilátor például a szekrény tetején, a helyiség felsőbb rétegeibe felszálló meleg levegőt lefelé mozgathatja. Olyan ventilátort és sebességet kell választani, ami éppen, hogy csak fújja a levegőt, mert a bőrünkön is érezhető levegőmozgás hűtő hatású! Ennek a ventilátornak nem kell folyamatosan üzemelnie. Bónusz tipp: vannak már olyan kis ventillátorok is, amiket USB porton keresztül lehet számítógépre csatlakoztatni, így plusz áramot nem igényelnek.

– Régebbi, központi fűtéses házak rendszerében a víz keringető szivattyújával is lehet picit trükközni: már akkor keringesse a vizet, amikor az még éppen csak 30-40 fokos, így nem kell megvárni, míg sorban tűzforróak lesznek a radiátorok, így kevesebb fűtőenergiára van szükség.

Érdemes további tippekért az interneten szétnézni, meglepően leleményes ötletekről lehet olvasni, mindenféle fűtési típusra vonatkozóan.

Télen engedd be a napfényt! Eléggé visszás, mikor azt látom, hogy valaki a 70 ezer forintos fűtésszámlájára, meg a hőszigetelésre fordított összegekre panaszkodik, miközben minden redőny leengedve, minden függöny behúzva azokon az ablakokon, ahol besütne a napfény úgy egyébként. Azért azt ne akadályozzuk meg, hogy az anyatermészet besegítsen kicsit a számla csökkentésébe.

Hosszú távú megoldások

– Mindenképp érdemes szakemberrel beszélni arról, hogy milyen fűtés- és szigetelés korszerűsítési lehetőségek vannak. Ami tilos: a korszerűsítést hitelből kivitelezni.

De még készpénzből is megfontolandó egyébként, nagyon pontosan – és többször is – ki kell számolni, hogy a modernizálás megtérül-e valaha egyáltalán!

Hatalmas divat – és támogatások is voltak rá –, hogy iszonyatos pénzt költenek el a tulajdonosok az ingatlanok energetikai modernizálására: fűtésrendszer teljes megújítása, tető és falak szigetelése, nyílászárók cseréje.

Ezek többtízmilliós költségek is lehetnek.

Az egy hónapra kiszámolható garantált megtakarítás a fűtésben ezek révén 30-40%.

Ha 100ezer forint volt előtte a gázszámla – fűtés -, akkor a korszerűsítés után 70 ezer lesz a gázszámla (ez csak példa).

Ráköltöttünk 15 millió forintot. Ezt a 30ezer forintos havi megtakarítással ez hány hónap alatt térül meg? Kb. 41 év alatt. Nincs az az őrült befektető, aki ilyesmibe fektetne be!

Ha duplájára drágul például a gáz, akkor mondjuk 20 év alatt megtérül.

Az ingatlan ára persze ezzel a hatalmas beruházással növekedni fog, tehát a vagyon is növekszik, de hogy ezt mikor és ki tudja pénzre váltani, az már óriási kérdőjel. (Majd az örökösök? – költői kérdés.)

A fűtéskorszerűsítéssel az a baj, hogy a gáz- vagy más energiaszolgáltatónak utána is fizetni fogunk.

A korszerűsítést az igazi gazdagok úgy oldják meg, hogy leválnak a szolgáltató cégekről.

Hosszú távon ez lehet cél, nem az, hogy sok-sok milliót ráköltve, 20 év alatt térüljön meg a befektetésünk.

De hát akkor nem is szabad modernizálni?

Dehogynem! Ha van miből, akkor lépésről-lépésre szabad és kell is. Tapasztalatom és szakemberek szerint is egyébként radikális komfortérzet javulást a nyílászárók cseréje fog elsődlegesen okozni, és a fűtés-hűtés hatékonyságát is ez fogja egyértelműen és a legnagyobb arányban befolyásolni, tehát ezzel érdemes kezdeni igazából.

Szóval, ha fejlesztésre kerül a sor, érdemes lépésenként kivitelezni, úgy biztosan olcsóbb, a fűtésre gyakorolt hatása pedig azonnal megmutatkozik, bár a maximumot természetesen akkor fogja megmutatni a rendszer, amikor már minden készen van.

És még egy szempont: ne keseregj azon, hogy nincs pénzed ilyesmire, így aztán a gatyád is rámegy a fűtésre. A teljes körű felújítás után is ott lesz hatalmas arányban a rezsiben a fűtés költsége, mert Magyarországon a fűtés a legdrágább a rezsiszámlában (a mi égövünknek is hála).

Hűtés

A mostani nyarak után már senkinek sincs kétsége afelől, hogy a klimatizálásra szükség van. Még mindig csak kevesen tudják, de nyáron többen halnak meg a meleg következtében, mint télen a hidegtől esetleg. A közéletben szokás számolgatni a politikai adok-kapok révén, hogy adott évben éppen hányan haltak meg a kihűléstől és a fűtetlen lakásokban, de hogy milyen sokan halnak meg az elviselhetetlen hőség miatt, azt még csak nem is számolják (nálunk legalább is nem mérik ezt). Az emberi szervezet a hideget jobban tudja tolerálni, mint a túlmelegedést, persze ez is egyéni, hogy ki mit bír, szeret és milyen állapotban van a szervezete.

A fentebb tárgyalt modernizálási törekvések az ingatlanoknál igazából a klimatizálásban fognak jelentős előnyt mutatni. Ugyanis a nyílászárók cseréje nélkül nem lehet klimatizálni egy lakást, mert úúúúgy kimegy a hűs levegő a régi, rosszul záródó ablakokon-ajtókon, mint a huzat… Pont úgy.

Az oldalfalak külső szigetelése is nagyon hatékony a benti hűs levegő megtartásában, tehát ezért is hozom ide most ezt a témát, hogy nem azt mondom, hogy őrültség modernizálni, hanem azt mondom, hogy annak vannak kevésbé ismert szempontból is óriási előnyei is, de, hogy hitelből és ész nélkül azt sem igazán szabad megcsinálni, az biztos.

Egyébként kisebb lakásoknál a klímával való FŰTÉS is nagyon kezd elterjedtté válni, hiszen olcsóbb, mint a gáz, és a klímaberendezések hatékonyabban fűtenek. Nagyobb házaknál nem biztos, hogy megéri minden szobába külön klímát szereltetni és azokat külön működtetni, de a matematika a jó barátunk ez esetben is, tessék kiszámolni! Mindenesetre akár hűtésre, akár fűtésre akarunk klímát, a nyílászárók problémáját mindenképp érdemes lesz megoldani.

Hogyan kell használni az inverteres klímát?

Ma már szinte csak inverteres klímaberendezést lehet kapni, mivel ezek bánnak a leginkább fenntartható módon az energiával.

Csak néhány dolgot kell figyelembe venni:

A beállított hőfok

A tested körüli 1 cm-en – a bőrödtől 1 cm-re – általában 26 fokot lehet mérni. A tested majdnem 37 fokos állandóan, de a bőröd már jóval hűvösebb, tehát a 26 fokos külső hőmérsékletet a megfelelő lenge ruházatban már abszolút kellemesnek érzed. Ezért a klímát alapvetően erre a 26 fokra kell beállítani, hogy ezt tartsa, éjjel-nappal. Ez azt jelenti, hogy nappal dolgozik majd jobban, éjszaka pedig visszább vesz a hűtőerőből, így nagyon gazdaságos módon ugyan, de tartani fogja a hőmérsékletet. A legtöbb klímának van csendes vagy éjszakai üzemmódja is, tehát csendes tud lenni, mint egy lopakodó macska.

Automata üzemmódban 25 fokra vannak belőve a klímák általában, de nyugodtan kísérletezhetsz a 26 fokkal.

Ha mondjuk esős, de nagyon meleg nap jön, akkor is marad a klíma ezen a hőfokon, mert mint tudod, mostanában a felüdülést jelentő esők sem jelentenek felüdülést, jelentenek viszont dögletes páratartalmat.

Nem kapcsolgatod ki-be!

Az inverteres klímák üzemeltetésének alapja az, hogy folyamatosan mennek, tehát nincs ki-be kapcsolgatás, mint például a ventilátoroknál. Ez üzemeltetési szabály is, tehát ez nemcsak hasznos tipp, hanem ezt a szerelő is elmondja, hogy nincs kapcsolgatás. Ha túl hideg lesz, úgyis lekapcsol magától automatikusan, tehát te ne kapcsolgasd, mert a rendszerben lévő gáz, ami a hűtőhatást csinálja, nagyon nem szereti a kapcsolgatásokat.

Minden ajtót-ablakot becsuksz, klímát bekapcsolod, és aztán nem kapcsolod ki, csak akkor, ha az időjárás jelentés szerint jelentős lehűlés várható NAPOKRA. Azért sem szabad ki-be kapcsolgatni, mert mikor lekapcsolod, mert úgy gondolod, hogy már elég hűvös van, akkor a ház falainak és berendezési tárgyainak hőtartalma azonnal bekerül a levegőbe, mert főleg a falak ilyenkor fűtőtestként üzemelnek, és megint forróság vesz majd körül, néhány percen belül, tehát full feleslegesen pazaroltad az energiát.

A falak hőmegtartási és hőleadási képessége sok mindentől függ, de az biztos, hogy leadják a hőt, ha van rá lehetőségük.

A klíma automatán ügyel arra, hogy a kívánt hőmérséklet állandó legyen, és közben a benne lévő gázzal való gazdálkodás is egy jól kitalált, optimalizált folyamat révén lesz majd felhasználva.

Viharban sem szoktuk kikapcsolni a klímát, még éjjel sem, amikor vélhetően hűvös levegőt hoz a szél. Az ugyanis reggelre már 80 százalékos páratartalmat és újabb forróságot fog jelenteni, a falak meg közben is ontják a meleget, amit napközben felvettek.

Tartós kánikulában észrevehető, hogy mondjuk három héten át tartó szubmediterrán időjárásban a klíma a harmadik héten már alig bírta tartani a 26 fokot. Ekkor nyilván lejjebb lehet venni a hőfokot, hogy célozza inkább a 24-et. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy milyen lakás-karakterisztikához milyen beállítás-finomítások kellenek.

Ventilátor és pásztázás

A ventilátorok sebességét és irányát is lehet állítani a klímánál, és van még egy csodás képességük: a hintáztatás vagy más néven pásztázás. Ilyenkor belső kis terelőlapátok le-fel és jobb-bal irányban mozognak és ezzel irányítják a hűtötten kifújt levegő irányát. Ezt mindenképp javaslom használni, mert a csak egy irányba fújás nem keveri eléggé a levegőt, főleg nem kánikulában.

Szellőztetés

Szellőztetés idején sem szabad kikapcsolni a klímát, és érdemes a hatékonyságra menni: körben mindenhol ablakot-ajtót megnyitni és legkésőbb 10 perc múlva becsukni, visszaárnyékolni a napsütötte helyiségeket.

A klíma szárítja a levegőt

A klíma nagyon szárítja a levegőt, de ez egyik előnye is, tekintve, hogy a heti egy-egy vihar után alig lehet levegőt kapni a forró párától. A mi égövünk egyik legkellemetlenebb jelensége az, hogy úgy van meleg, hogy közben párás is a levegő. A klíma kiszárítja a levegőt, és ezzel például kiiktatja a párás frontok közvetlen hatásait. Ha valaki ezekre érzékeny, akkor számára elképesztő előnyt fog jelenteni a klíma azon túl, hogy hűvös levegőt csinál.

Kapacitás-trükk: jelentős spórolás a beszerelésnél

Már nem az első házunkat klímáztattuk, úgyhogy elmondom a trükköt:

A szerelők mindenképp több berendezést akarnak rád beszélni, mert van ennek egyébként egy matematikája, hogy mekkora légköbméterre milyen kapacitású gépeket kell számolni. Az egy általános megközelítés, hogy hogy egy közepes teljesítményű berendezés maximum egy 16-20 négyzetméteres szobát képes kihűteni.

Nos, ez nem így van. HŰTÉS esetén egy közepes teljesítményű, középáras klíma 130-140 négyzetmétert simán kihűt és úgy is tart, átlagos fogyasztással, egész nyáron. A két 130 négyzetméteres szintre nekünk most két klímánk van, egy felül, egy alul. Az alsót sosem kell használni gyakorlatilag, mert lenn kőből vannak a falak, felül meg átlagosan megy a klíma, havi párezer forintos költséggel (pedig ez ugye tetőtér jellegű is ráadásul fenn, ami mindig problémásabb a kihűtés szempontjából.) Erre a házra fentre három, lentre két klímát javasoltak nekünk alapból, de tudtuk, hogy nem lesz rá szükség. Nem is lett.

Ha fűtésre is használni akarod, akkor más a helyzet, mert akkor a komfortérzet miatt kisebb területek lefedésével kell számolni, de egyébként mi ősszel szoktuk használni fűtésre is a klímát, ha bejönne 3-4 nap korai hideg, és akkor is elég az egy berendezés az egész házra!

Szoktam látni, hogy panelban, 50 négyzetméterekre minimum 2 berendezést ajánlanak, de ez pénzkidobás, ha csak hűtésre akarod használni.

A klímaszerelés és maga a berendezés sem olcsó mulatság, de ne is hagyd magad megvezetni!

Ha már itt tartunk, akkor beszéljünk még a pokoli hőség hatásainak kiiktatásáról is, mert klíma nélkül is van élet, illetve a klíma hűtésének hatékonyságára nagyon rá lehet segíteni néhány trükkel.

Tippek döglemeg nyarakra – akár van klímánk, akár nincs

1.) Ne engedd be a napfényt! – a Nap irtózatos erővel melegít fel pillanatok alatt bármit.

2.) Szedd fel a szőnyegeket és járkálj mezítláb – amit télen lerakunk, hogy melegítsen, nyáron felszedjük, hogy ne melegítsen 😊.

3.) Ventilátorok ésszel – 4 stratégiai pontra leállított ventilátor éjjel-nappal üzemmódja többet érhet az egészségünket tekintve, mint a rohamokban önmagunkra közvetlenül fújatott levegő. Ilyenkor a láb körül jobb keringetni a levegőt, semmi esetre sem a plafon környékén!

4.) Hidegvizes kendők és törölközők. – Volt olyan nyár, hogy hideg vizes törölközővel takaróztam. Nem vicc, így aludtam, mert másképp nem tudtam.

5.) Kerti medence vagy bármilyen pancsoló – akár erkélyen is.

6.) Rendszeres langyos vizes zuhanyozás – hideg vizes zuhany nem jó, mert összehúzódnak a hajszálerek, és nem tudjuk leadni a hőt.

7.) A fej – haj – bevizezése. A fejen keresztül rengeteg hőt le tudunk adni, ha hagyjuk magunknak.

8.) Napon vállkendő, kalap viselése.

9.) Délben szigorúan szieszta. Most már eljutunk oda az időjárásunkkal, hogy át kell vennünk a déliek életstílusát.

Ha 25 fok körül van a napi átlaghőmérséklet, az dögletes kánikulát jelent, mert akkor már éjjel sem hűl le annyira a levegő, hogy felüdülést hozzon. Ez irtózatos megterhelés a szervezetnek, akár kicsi babáról, akár felnőttről, akár idős emberről van szó. Ezért a klímaberendezés gyakorlatilag a túlélőkészletünk alapjává válik, tehát ennek használatát nagyon meg kell fontolni.

Hogy mennyibe kerül egy éjjel-nappal üzemelő klímaberendezés? Párezer forint havonta. De tényleg úgy vedd, hogy nálunk elég nagy háznál, amit egész álló nap körbesüt a Nap, nem akarja elérni az 5000 forintot a klíma éjjel-nappali használata (ezek az inverteres klímák, igazából már csak ilyeneket lehet beszerezni).

Ha van klímád, akkor nyáron használd!

De térjünk is rá az árammal kapcsolatos költségekre!

Áramköltség

Ha a fűtés is árammal történik, akkor ott igazán hajmeresztő dolgok lehetnek a számlákon cserében viszont nincs semmi a gázszámlán ugyebár. Ahogy fentebb is írtam, az áram olcsóbb, mint a gáz. Főleg mostanság lehet erre számítani, bár nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, és pláne nem tudok ilyesmit ígérni, de várhatóan nem fog úgy elszállni az áram ára, mint a gázé, bár ezek szeretnek azért kéz a kézben járni…

Ha az áramot átlagfelhasználóként alkalmazzátok, akkor a következő tényezők egészen biztosan megtakarítást jelentenek:

Energiatakarékos izzók lecserélése, mindenhol. Már olyan jó minőségű, ugyanakkor

olyan jó árú, energiatakarékos izzókat lehet venni, hogy kész ráfizetés, ha nem

cseréljük le a régieket. Nagyon nem mindegy, hogy egy izzó 100 wattot fogyaszt, vagy

14-et…

Az árammal működő bojler esetében kiszámolni, hogy valóban van-e szükségünk annyi vízre, mint amennyit felfűt a bojler, optimalizálni a melegvíz fogyasztást.

Minden olyan eszközt, ami 700-800 wattnál többet fogyaszt, ne használjunk ész nélkül. A hajszárító, a porszívó, bizonyos háztartási gépek igencsak meg tudják dobni a számla összegét, ha feleslegesen használjuk ezeket. Persze, most gondolhatnád, ki az a botor, aki feleslegesen szárítja a haját… Nyilván csak az vegye magára, akinek inge.

– Néhány éve szerencsésen elterjedt a hír, hogy a műszaki eszközök készenléti állapota is fogyasztást generál. Tehát amikor csak azok a kis LED-ek világítanak, akkor is van fogyasztás, hiába, hogy nem használjuk őket. Mindent áramtalaníts, amikor csak teheted, például éjszakára. Ez biztonságosabb is, mint mindent bedugva hagyni.

Amire nem szoktunk odafigyelni, pedig már mindenkinek van: a telefontöltőt sem érdemes folyamatosan bedugva hagyni. Ha nem használjuk, húzzuk ki, és tegyük el!

– Olcsó trükk – A mosógép mosási hőfokát tesztszerűen vedd vissza 60 fokról 50re, vagy 40-ről 30-ra (ha lehet… vannak olyan okos mosógépek, amiken nem lehet). Meg fogod látni, hogy a mosási hatékonyságot tekintve semmi különbség nincs, ugyanis a modern mosóporok – de akár a mosódió is – olyan hatékonyak a felületaktivitásban, vagyis a kosz oldásában, hogy nekik aztán édes mindegy, hogy 40 fok van-e, vagy 30.

Neked viszont nem mindegy, hogy meddig melegíti a vizet a gép, miközben zabálja az áramot!

Ténylegesen okos mosógépeknél az eredeti 3 órás mosási programot rövidítsd le maximum másfél órára! Így kihagy egy mosási és egy öblítési fázist például, de rá fogsz jönni, hogy azok eddig is feleslegesek voltak.

– Nagy családoknál érdemes a mosógépből és a hűtőgépből az úgynevezett A1 energiakódú termékeket venni a B helyett, mert havi szinten 2-3 ezer forint is lehet a megtakarítás. Érdekes módon a további fokozatok az energiatakarékosságban (A+, A++, már csak ÉVI 3-4 ezer forintot jelentenek, a gép árában viszont nagy lehet a különbség! A nagy ugrás a B és az A kategória között van energiatakarékossági és spórolási szempontból.)

A számítástechnikai eszközök is fogyasztanak ám! Egy nagyon alap gép – vagy laptop – körülbelül annyit, mint egy 100 wattos izzó. Ha sokat használjuk, vagy több gép is van egy családban, annak biztosan észrevehető nyomai lesznek az áramszámlán. Játék közben akár 300-400 wattot is felvehetnek a gépek, de akár online filmnézéskor is. Sokszor kérdezték a férjem ügyfelei – számítástechnikai szervize volt –, hogy hogyan tudnának spórolni az árammal a számítógépekkel, amire az egyetlen helyes válasz: laptop. Más módon nem lehet, és nem is érdemes trükközni, mert akkor az meg a gép teljesítményének kárára megy. A luxust meg kell fizetni, de nem kell a gatyánkat is rákölteni. Csak okosan!

A számítógépeknél a fogyasztásnak óriási hányadát a monitor emészti fel, viszont ezen lehet segíteni: a képernyő tulajdonságok beállításánál egyrészt iktasd ki a képernyővédőt, és iktasd be az üres képernyőt. Az egér mozgatásával ugyanúgy eltűnik majd, mint a képernyővédő.

– Másrészt pedig ugyanitt, az Energiaellátás gombra kattintva, beállíthatod, hogy hány perc tétlenség után kapcsoljon ki a monitor, a merevlemezek, és mikor kapcsoljon át a gép készenléti üzemmódba. Nálunk az összes gép úgy van beállítva, hogy 10 perc tétlenség után lekapcsol a monitor, és 20 perc tétlenség után készenléti állapotba áll a gép. Ilyenkor nem kapcsol ki, nem vesznek el az adatok, nem lép ki a felhasználói fiókból, csak pihen. Főleg fiatalok erős gépein érdemes belőni ezt a beállítást, mert ők hajlamosak félvállról venni ezeket a dolgokat, aztán az is előfordulhat, hogy maximális gépigényű játékok mellett egyszerűen eltelefonálják az időt, vagy épp elalszanak.

Szóval használjon csak mindenki bátran számítógépet! 5 percekért ne állítgassuk le, mert az újraindítással megint ott leszünk, ahol a part szakad, de be lehet azokat az energiaellátási lehetőségeket úgy állítani, hogy a pénztárcánk is fellélegezzen tőle.

A napenergia használata – Számtalan eszközt lehet már napelemmel vásárolni, még a viccben is előszeretettel kifigurázott napelemes zseblámpának is van értelme. Az igazi napelem ugyanis úgy működik, hogy feltöltődik, tehát később nap nélkül – fény nélkül – is működik. Szépen, apránként be lehet szerezni egyre több olyan eszközt – elhasználódott régiek helyett – amik napelemmel működnek.

Az ingatlanok teljes napenergiára való áttérésének megtérülését nyolcszor ki kell számolni legalább, mert ez is olyan, mint az energetikai megújítás: lehet, hogy sosem térül meg. Ha van felesleges pár milliója ilyesmire az embernek és már semmi máson nem tud javítani az ingatlan esetében, akkor nyilván ez egy értéknövelő beruházás lehet, de az áramszámla csökkentése miatt teljeskörű napenergiára való átállás az nem szabad, hogy az első lépés legyen.

Biztosan a Te környezetedben is van olyasvalaki – talán pont te 😊 – aki mindenki után leoltja a villanyt, kikapcsolja a tévét, és úgy általában véve, minden kapcsolható dolgot LE vagy KI kapcsol. Tekintet nélkül arra, hogy a használója épp csak WC-re ment, vagy átlépett a másik szobába. Egy ismerősünk villanyszerelő mester, és mivel nálunk nagymamám volt az örök kapcsolgató, emlékszem, hogy a barátunk neki magyarázta hosszasan, hogy 5-10 perces nem-használat esetén például nem érdemes kikapcsolni a tévét, mert amikor újra bekapcsoljuk, plusz áramot vesz fel.

A világítással ugyanez VOLT a helyzet, de mára, a takarékos izzók elterjedésével ez a probléma nem áll fenn, megint csak azért, mert ha egy 100 wattos izzót kapcsolgatunk le-fel, az jelentős, de egy 14 wattos izzónál ez nem okoz többlet költséget. Ugyanakkor, az élettartamot csökkentheti a gyakori „oltogatás” az energiatakarékos izzók esetében, tehát ne kapcsolgass ész nélkül, mert többet ártasz vele, mint amennyit használsz.

Okos otthonok

Elképesztő iramban terjed az otthonok okosítása, nem véletlenül:

1.) Tényleg azt a kényelmet képes nyújtani egy okos otthon, amire egy 21. századi emberhez méltó életet jelent.

2.) Az energiatakarékosság és a fenntarthatóság kérdéskörébe is jól passzol, HA MÁR BE VAN ÉPÍTVE. A végfelhasználók könnyebben tudják például a világítást és a fűtést-hűtést akár távolról is kontrollálni, ráadásul például a konnektorok távoli lekapcsolásával a „Jaj, úgy felejtettem a vasalót” réme is örökre eltűnhet.

De mire odáig jutunk, hogy ezek be legyenek építve, hát a karbonlábnyom mennyisége elég sok kérdést vet fel.

Mikor ezt az anyagot éppen aktualizálom, a chip-hiány már az okosotthon ipart is elérte: nem tudnak vezérlőket gyártani, mert nincs chip, így aztán az okosotthonok lelke hiánycikk…

Ja, egyébként a chiphiányhoz jelentős mértékben hozzájárult a napenergia szektor szilíciumkristály felhasználása, amit fizikusok már 2007-ben megjósoltak. Akkor az óvatos jóslat az volt, hogy rémesen drága lesz a chip a napelemek miatt. Még a fizikus sem gondolta, hogy NEM LESZ CHIP  a napelemek elterjedése miatt.

3.) Víz

A vízdíj radikális növekedése akkor kezdődött, amikor elkezdték a csatornadíjat is a víz felhasználásának függvényében számlázni. Ezt sokan nehezményezik a mai napig, és ha tehetik, kutat fúratnak. Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége, így csak apróbb trükkökkel élhetnek (ráadásul a kútfúrás rémesen drága):

Teli kádas fürdés helyett zuhanyozás. De azt is maximum csak 4 percig! Az élelmesek konyhai órát állítanak be a zuhanyozáshoz, és ha csörög, elzárják a csapot. Ha relaxálni van kedvünk, azt ne úgy tegyük, hogy közben szó szerint elfolyik a pénzünk…

– Az energiatakarékos mosógépek választása a néhány ezer forinttal olcsóbb, de nem takarékosak helyett.

– WC leöblítése az úgynevezett szürke – vagyis már valamire használt, de le nem engedett vízzel. Persze csak ésszel! Ismertem egy családot, ahol az volt a szentencia, hogy „ha csak pisiltél, ne húzd le a WC-t”. Azért mindennek van határa ;).

Ne locsoljunk, csak ha végszükség diktálja! Sajnos vidéken a locsolással elfolyatott víz után is ki kell fizetni a csatornadíjat! Persze kérdés, mi a célunk: ha mindennél előre való a zöld környezet, akkor be kell vállalni az áldozatot érte. Slaggal való locsolás helyett egyébként a kannával való locsolás – ha van rá mód – megfontoltabb vízfelhasználást eredményez, továbbá testedzésnek sem rossz 😊.

– Locsoláshoz alap az esővíz összegyűjtése, de erre nincs mindenkinek lehetősége, ráadásul aszályos időkben, amilyeneket most is élünk, nem igazán lehet erre alapozni.

III. Főzés vagy nem főzés? Ez itt a kérdés.

Örök kérdés az otthon konyhát vezetők fejében: vajon főzni olcsóbb vagy készen-félkészen beszerezni, esetleg rendelni, vagy netán étteremben, kifőzdékben enni?

Nagyon egyszerű: van, amit főzni olcsóbb és van, amit készen megvenni olcsóbb. Főleg, ha az időfaktort is ide számítjuk. Sokat segítettem, ugye? 😉

De még egyszerűbb a dolgunk, ha elővesszük a számológépet és kiszámoljuk, hogy az étkeink bekerülési értéke mondjuk 100 grammra vagy kilóra vetítve mennyibe kerül.

Gyorsan kiderül, hogy a túrós batyu az autópálya mellett a maga 6000 forintos kilónkénti árával nem igazán éri meg akkor sem, ha nekünk kellett megfőznünk a csirkemellet, hogy magunkkal vigyük a kirándulásra.

A főzés, az otthoni ételkészítés spórolásra gyakorolt hatásával kapcsolatban tehát a „Mihez képest” megközelítés mindenképp adhat egy támpontot, de még egyéb tényezőket is figyelembe vehetünk:

Mennyi a megfőzött és ennek ellenében a készen vett (ugyanolyan) étel tápanyag tartalma? – azzal, hogy hajlandóak vagyunk sok pénzt költeni kész vagy félkész ételekre, az azt is jelentheti, hogy egészségtelenebbül eszünk, mivel az ipari feldolgozás biztosan rossz hatással van a tápanyagtartalomra!

Nem szeretem következetesen kikiáltani egészségtelennek a gyorséttermi kajákat például, mert azokból is lehet olyat válogatni, amikben rengeteg a rost a sok zöldség révén, és inkább a színhúst választjuk ott is a szendvicsekbe, nem pedig a feldolgozottat.

A KFC-t én kifejezetten imádom, főleg a csirkeszárnyat. Sosem tudnék olyat otthon csinálni – rengeteget kísérleteztem egyébként vele, de fél tucatnyi alkalom után inkább feladtam –, és hiába gyorséttermi kaja, szerintem nagyon is tápanyagdús. Tehát ezeket mindenképp tisztába kell tenni, hogy egyáltalán amit eszünk – akár így, akár úgy – az mennyi tápanyagot jelent a szervezetünknek?

Eszünk-e elég zöldségfélét és rostot? – Az biztos, hogy mindenféle zöldség olcsóbb, mint a bármilyenféle hús. Laktatóbbak is a zöldségfélék, ugyanakkor szükségünk van (vagy lehet) a húsban lévő aminosavakra is. Általában nem szoktunk elegendő nyers zöldségfélét és salátát enni, pedig ezekkel feldobva az étkezéseket sokkal inkább jóllakottnak érezhetjük magunkat.

Eszünk-e elég levest, főzeléket, csőben sült zöldséget? – vannak, akik levesesnek vallják magukat, de ez a többségre nem igaz, és akik nem főzőcskéznek rendszeresen, azok elég gyorsan le tudnak szokni a levesekről és főzelékekről.

Feltétként mindenképp húst akarunk, vagy megelégszünk egy tükörtojással is? Esetleg pirított gombával? Tofuval? (Ez utóbbit én utálom, de van, aki szereti.)

Mit lehet újra hasznosítani? – ami tegnap főétek volt, az ma lehet feltét? Ami tegnap ebéd volt, az ma lehet fél adagként mondjuk reggeli?

– Megszáradt (vagy száradó félben lévő) pékárut tudjuk süteményben vagy morzsaként hasznosítani?

Ezen a túlhasznált bolygón kevés nagyobb vétek van a háztartásokban, mint az élelmet kidobni. Ha nincs saját háziállatod, amelyik hálás lehet a maradék falatokért, akkor biztos van a környéken olyan család vagy akár egyedül élő ember, akinek van kutyája-macskája, amelyik biztos megnyalná a húsz körmét a finomságokért.

Mentes-diéták ára

Mi családilag gluténmentesen étkezünk, mert mindannyian érzékenyek vagyunk rá. Glutént csak a már említett KFC csirke és hasonló, ritkán fogyasztott élelmiszerek bundájaként, kismértékben bizonyos élelmiszerek – például fagyi a Balaton parton – adalékaként eszünk, mert megkerülhetetlen, és nem, a KFC-ről nem fogok lemondani negyed évente egyszer :). A gluténmentes kenyeret évekig sütöttük, mert csak horror áron lehetett venni, de aztán bejöttek a piacra a vállalhatóbb árú termékek, összevetettük a saját készítésűvel, és hát finomak is a megvásárolhatóak, meg nincs is velük fél napos szórakozás, mire elkészülnek…

Nagyon drága a gluténmentes étkezés, de legalább már VAN mit enni. (Mikor elkezdtük, nem volt ilyen rózsás a helyzet.)

Ha valamiről kötelező lemondani, és helyettesíteni akarjuk valami mással, akkor bizony a pénztárca mélyebb bugyraiba is bele kell olykor kotorni. Ezekből mi tényleg figyeljük az akciókat (minden bevásárlásnál), és csak olyankor vesszük, de akkor nagyobb tételben (mivel sokáig elállnak).

Ez némiképp ellentmond a tanulmány elején található tanácsoknak, de ezekkel a termékekkel muszáj picit felhalmozni, mert aztán van, hogy egy évig nem gyártják őket. (Ez már a járvány előtt is így volt.)

Mindenképp kompromisszumkészséget igényel ezeknek a diétáknak az ára, és őszintén megmondom, hogy a tanulmányban többször emlegetett 40ezer forintot egy gluténmentesen étkező család simán meg tudná spórolni, minden egyéb más trükközés nélkül is, ha nem kellene gluténmentesen étkezniük…

De ez nem választás kérdése, ez sajnos egy helyzet, amivel meg kell küzdeni.

Akiknek családilag van ilyen, vagy hasonló problémájuk, és bármiféle mentes-étrendet kell követniük, azoknak nem ezen kell, hogy spóroljanak, mert ez az egészségük rovására menne!

Tehát van olyan, amin nem lehet és nem is szabad spórolni, és ez az egészség.

Ez vonatkozik a táplálékkiegészítőkre és egyéb, egészséget szolgáló étrendi megoldásokra is. Inkább máson spórolj, ne ezeken!

Összegezve a főzéssel kapcsolatos altémát: általában ismerősök és barátok is arról számolnak be, hogy amikor a reggeli-ebéd-vacsora viszonylatában szigorúan beálltak az ottnon, nyers alapanyagokból készült ételek elkészítésére, és maximum csak tízóraira és uzsonnára vettek készen mondjuk süteményt vagy pékárut, akkor drasztikusan csökkentek a kiadásaik.

Ez azt is igényli, hogy mindig előre gondolkozz, és az már csak jó lehet 😊.

IV. A csináld magad mozgalom

Az internet jó másfél évtizede tele van a „csináld magad”, angolul DIY (Do It Yourself) tippekkel, trükkökkel, videókkal, ötletekkel, tanácsokkal, leírásokkal.

Számomra ezeket mindig szívmelengető látni, mert nem tudom miért – talán így születtem –, de mindig is a csináld magad mozgalom élharcosa voltam.

Annak idején, mikor férjhez mentem és a sátras nagy lagzinkra készültünk, akkor bizony anyagi megfontolásból, de apámmal ketten tapétáztuk ki az egész házat (nem volt kicsi), és ketten mázoltuk le az ajtókat-ablakokat is. Másfél évvel később, mikor saját házba költöztünk kis családommal, akkor alap volt, hogy én égettem le a festéket az ajtókról, családilag vakartuk le a több évtizedes olajfestéket a falról, mi gletteltünk, csiszoltunk, festettünk. Pedig akkoriban még vödrös és dobozos festék sem volt, illetve akkoriban már létezed a Héra hófehér vödrös festéke, akkor kezdték el használni a festők is. Ez 30 éve volt.

Az érdekesség az, hogy volt a családban festő, és akkoriban egyáltalán nem az volt az alap, hogy a családi házakat maguknak festették ki a lakók.

Egyébként a mi példánkon felbuzdult a szemben lakó dédink is és nyáron ő is nekiállt festeni, az unokájától – ő volt a festő – csak színező pasztát kért, minden mást megcsinált ő. (Hengert mi adtunk neki, mert ő még csak azt a nagy, meszeléshez használt ecsetet ismerte.)

Azóta egyszer próbálkoztunk festőkkel, mert más dolgunk volt (és volt pénzünk is😊), és a plafonnal elég sokat kellett volna bűvészkedni, úgyhogy rábíztuk az egész házat egy festő brigádra. Mikor láttuk, hogy egyetlen szoba egyetlen sarkával elszórakoztak egy napig, akkor elküldtük őket és a férjem egy nap alatt kifestette hófehérre az egész házat – javításokkal együtt.

Az, hogy az ember megpróbálja magának megtermelni – ha van rá lehetősége – az élelmiszer egy részét, az vidéken persze természetes, de ha a világ összlakosságát nézzük, akkor ez is a csináld magad mozgalom szerves része.

Íme egy lista arról, hogy mi mindent lehet saját kezűleg csinálni, és ezzel megspórolni

  • rengeteg pénzt,
  • hetekig-hónapokig tartó várakozást,
  • esetleges utólagos csalódásokat, mert valljuk meg őszintén, például a mesterek sem mindig tényleg mesterek.

Saját kezűleg projektek lehetnek – kézügyesség, bátorság, tapasztalat, kalandvágy tükrében:

1.) Kisebb-nagyobb karbantartások és javítások a ház körül. Ha bizonytalan vagy, hogy mit és hogyan kell csinálni, akkor néhány órányi Youtube videó megnézése a témában, ha nem is profivá, de némiképp hozzáértővé tesz. Profivá majd a csinálástól válsz 😊.

2.) Festés, tapétázás, mázolás, glettelés, csiszolás, lakkozás.

3.) Varrás, ruhajavítás, cipzárcsere, ruha átalakítás, szabás.

4.) Lakástextilek varrása, átalakítása.

5.) Barkácsolás jellegű alkotó tevékenység: bútor átalakítás, polcfelrakás, padlószegély bütykölés, parketta csiszolás, stb.

6.) Lakberendezési tárgyak készítése, átalakítása, megújítása, renoválása.

7.) Burkolás, padlólerakás, csempézés, vakolás, fugázás – pl. szeletelt téglával vagy kővel kirakni egy falrészt nemcsak szép, de egyenesen menő is 😊.

8.) Nyílászárók javítása, hőszigetelése (lásd erre vonatkozó korábbi spórolós tipp!)

9.) Műszaki cikkek szerelése, javítása, ideértve a számítógépet, okostelefont is.

10.) Kerti munkák, udvar gyönyörűvé varázsolása, magoncok nevelése, palánták nevelése, kiültetés, fóliázás, virágtermesztés – hopp, már vállalkozási ötleteket is elkezdek itt sorolni 😊. Ide tartozik a fa kivágása-telepítése, fűnyírás, metszés, stb. is.

11.) Víz, lefolyó/elfolyó szerelés, tisztítás, duguláselhárítás, zárcsere.

12.) Külső homlokzati munkák a ház körül.

13.) Betonozás, terepmunkák, alapozás, falazás.

14.) Átépítés – lakás átalakítás, ajtó-ablak csere, nyílások létrehozása, eltüntetése, gipszkartonozás, vésés, stb.

15.) Autó karbantartása, rutinellenőrzések, tisztítás, ápolás.

16.) Bicikli karbantartás, szerelés.

17.) Takarítás, főzés, háztartási munkák (egyre drágábbak ezek az egyszerű, ház körüli szolgálatások is, tehát iszonyú sokat lehet spórolni, ha az ember magának csinálja, legalább átmenetileg).

18.) Saját magunk fodrászolása, pedikűr-manikűr, műköröm, szempilla, szőrtelenítés, stb. Fiúknak szakállápolás, hajvágás, stb.

19.) Önképzés – tandíjas és időigényes (ez utóbbitól maximálisan értelmetlenné váló) képzés helyett autodidakta tanulási mód, esetleg gyors és hatékony tanfolyamokon való részvételre való átállás.

20.) Cukrászkodás, sütés.

Nem sorolok többet, biztosan eszedbe jutott ezekről még több saját ötlet is, írd fel magadnak mindet!

Nagyon egyszerű kiszámolni egyébként, hogy mennyit lehet spórolni ezekkel: kérj árajánlatot, vagy nézz utána áraknak, hogy mi mennyibe kerül akkor, ha másokat bízol meg a tevékenység egyszeri vagy rendszeres elvégzésével, és aztán számold ki, hogy a te munkád (munkaidőd, ideértve az információszerzésre fordított időt is esetleg) ára és az alapanyag, illetve az eszközök mennyibe kerülnek. Lesz különbség!

Ha esetleg kell venned egy gépet, például teszem azt egy csempevágót, meg közben meg kell nézned 6 órányi videót, hogy a konyhában le tudj csempézni 3 négyzetméternyi falat, akkor is, akármennyibe kerül is ez neked, a tudás és a tapasztalás az a tiéd marad.

Az a „csináld magad”, mikor valaki ész nélkül belevág bármibe is, és a végeredményt tekintve meg a „jóvanaz” elvet követi, az jó eséllyel drága mulatság lesz majd végül…

De akkor, amikor ott van a TANULÁS, fejlődés, szórakozás, új hobbi megtalálásának lehetősége, vagy teszem azt egy új vállalkozás alapjainak elsajátítása, hát az nem is költség, hanem egyenesen nyereség!

Tehát ha a csináld magad mozgalom híve vagy, és mersz és akarsz CSELEKEDNI, ha hajlandó vagy tanulni, akkor jó úton vagy a gazdagság felé. Szóval ez nem is spórolási tipp, hanem gazdagodási 😊.

V. Üzemanyagon való spórolás

Még mielőtt attól félnél, hogy arra bíztatlak majd, hogy „Ne menj sehova!”, megnyugtatlak: nyugodtan menj mindenfelé, ahová csak akarsz, de fogadj meg néhány nagyon alapvető tanácsot, amiket egyébként bármilyen autós blogon megtalálsz általában:

1.) Nincs szükséged dízel autóra, ha többnyire csak városon belül közlekedsz. Alapból biciklivel is jobban járnál, egészségesebb is, fitten is tart, de nyilván ennek vannak korlátjai – nem tudom, ki hogyan van vele, zuhogó esőben és 0 fok alatt nem annyira szeretek biciklizni. Ugyanakkor az tény, hogy a dízel autók helyben használata az sem az embernek, sem az autónak nem hasznos.

2.) Benzines autót nem kell bemelegíteni, a beindítás után indulj el vele, és gyorsan váltogass fel, 2000-es fordulat környékén már simán lehet váltani. Ne húzasd a motort hidegen, először csak ilyen “öregesen” keveredj ki a főútra, aztán majd igazodsz a forgalom dinamikájához, és nyilván, ha szükséges, ott már jobban húzathatod.

3.) Használd a motorféket is, mert olyankor SEMMIT nem fogyaszt az autó, de közben elégeti a maradék benzingőzt a hengerekből, amire bizony szüksége van a motornak. Ez főleg lejtőn lefelé haladáskor használható ki maximálisan. Közben persze fékkészenlétben is vagy, tehát nem bízol komoly fékezőerőt a motorfékre, de használod!

4.) Autópályán esőben és/vagy szélben 10-15%-os üzemanyagfelhasználási növekedésre mindenképp számíts. Ez a hatás megjelenik nyilván városban is, de ott nem teszel akkora távolságot, hogy ez feltűnjön. 100 kilométeren már meg fog látszódni a különbség.

5.) Kormoltasd ki néha a motort, de szokj le a sportos „taposom a gázt, aztán taposom a féket” típusú vezetési stílusról, mert az baromi drága.

6.) Az olajszintet és az olaj minőségét rendszeresen ellenőriztesd, mert az hatással van az üzemanyag fogyasztásra is.

7.) Ne vegyél csak azért alacsony köbcentis autót, hogy majd az kevesebbet fogyaszt. Ez nem így működik. A motor karakterisztikája sokkal többet számít, mint az, hogy valami 1600 köbcentis-e, vagy 2200.

8.) Nyilván érdemes megfontolni az elektromos autó vásárlását, bár azt is érdemes nagyon pontosan kiszámolni, hogy valójában mikor fog megtérülni számodra egy csak a városban futkosós elektromos kisautó – nem moped, hanem autó! – ára, és hogy tudod-e tölteni egyáltalán!

Nem vagyok autószakértő – bár a regényeim főszereplői nem mellékesen autók 😊 –, ezek a legalapabb dolgok, amikről sokszor megfeledkezünk a vezetés öröme közben.

VI. Egyéb, rendszeres költségeken való spórolás

Biztosítási díjak

A biztosítási kondíciókat rendszeresen felülvizsgálva nemcsak nagyobb értéken tudjuk az adott dolgot/tárgyat biztosítani, de a biztosítás díját is tudjuk csökkenteni. Lásd évenkénti kötelezőbiztosító váltási mizéria!

Érdemes akár évente a lakásbiztosítást is felülvizsgálni, az életbiztosításokkal kapcsolatban pedig folyamatosan pénzügyi tanácsadó szakértő segítségét kérni, MINDEN ÉVBEN átbeszélni a már meglévőeket is, mert van az úgy, hogy újra kötve minden jóval kedvezőbb.

Persze ebből nem szabad sportot csinálni: egy ismerősünk úgy járt pár évvel ezelőtt, hogy felmondta a kötelezőbiztosítást, majd azonnal megkötött egy másikat máshol. Úgy tűnt, hogy minden rendben, de pár hét elteltével az új biztosító egy levélben közölte, hogy úgy döntöttek, hogy mégsem szerződnek vele, mint ügyféllel. Ott állt év végén biztosító nélkül, ráadásul ilyen esetben azonnal minden biztosítónál rossz ügyfélnek minősül.

Először mindig a saját biztosítónknál kell megnézni, hogy milyen módon lehetne csökkenteni a díjat. Mi évente egyszer fizetünk kötelezőt – ezt választottuk, természetesen nem véletlenül – így a felébe kerül… Ugyanez lakásbiztosításnál is. Hiába variálsz minden évben a biztosítók között, ha még mindig a legrosszabb kondíciókkal járó fizetési rendszerességet választod…

Tandíjak

Ki kell számolni, hogy hogyan éri meg jobban a díjfizetés ilyenkor: évente egy összegben, vagy havi fizetéssel (ha van rá lehetőség). Néha azt kell figyelembe venni, hogy jobb, ha nálunk van a pénz és apránként fizetünk, néha meg azt, hogy jobb, ha egyben kifizetjük, mert úgy sokkal olcsóbb.

Tagsági díjak, előfizetések

Nagyon elterjedtek a havi tagsági díjak, nekem is van ilyen klubom, az összes – 15 év alatt elkészített – oktató anyagom és mind a 7 könyvem elérhető ezen a felületen 😊. Közben az anyagok mennyisége egyre bővül.

De nem kell ész nélkül mindenre előfizetni azért, mert valahol már előfizettél! Ezzel úgy tűnhet, már megint magam ellen beszélek, de basszus így tisztességes. Hozzám se fizess elő csak azért, mert szokásod előfizetni dolgokra. Fizess elő, ha KELL a tudás.

Tipikus jelenség, hogy aki előfizet az HBO-ra, az hamarosan előfizet a Netflix-re is, majd jön az Amazon Prime IS, majd még a Disney IS és még ki tudja mi. Ja, és persze ott van mellette a kábeltévé előfizetés, meg még néhány újság is.

Ha kiszámolod, hogy mit mennyit használsz és mi mennyi hasznos hoz számodra, akkor látni fogod, hogy mi éri meg. Minden mást le lehet mondani.

Mobiltelefon

Nem azt mondom, hogy ne telefonálj – majd erre még visszatérünk –, hanem azt mondom, hogy nézd meg, milyen előfizetéssel vagy feltöltő kártyás megoldással jársz jobban. A fix kiadásokon is lehet faragni, akár szolgáltató váltással is. Manapság már a számot is át lehet vinni másik céghez, tehát számodra csak előnyt jelenthet, ha megfontoltan váltasz.

Akár évente egyszer megnézheted, milyen kondíciók, milyen akciók vannak, és ha évente már 2-3 ezer forintot meg lehet spórolni, akkor érdemes váltani, itt ráadásul nem fordulhat elő, vagy csak nagyon nagy tévedésből, hogy szolgáltató nélkül maradsz (nem úgy, mint a biztosítós példánál).

Ha ezeken túl még kevesebb hívást is kezdeményezel, kevesebb SMS-t küldesz, vagy megvagy mobilnet nélkül, az már csak hab a tortán.

Aztán ott van a csodálatos Discord az okostelefonokra, meg a Viber, Messenger és Whatsapp nevű alkalmazás, amikkel ingyen lehet telefonálni, csetelni.

Internet előfizetés, mobilnet

Ennél mindig az a sarkalatos pont, hogy mekkora legyen az a sávszélesség, vagy adatcsomag mennyiség a mobilnet esetén, ami számunkra megfelelő még, de ki is használjuk maximálisan, tehát feleslegesen ne fizessünk még véletlenül sem. Azt tudni kell, hogy a sávszélességet folyamatosan növelik. Tehát ha nem is a minimum csomaggal indítasz egy internetelőfizetést, nem kell megvenni a legnagyobbat, mert a neten böngészgetni, levelezni, facebook-ozni akár még egy fapados alapcsomag is jó.

Nem mindegy, hogy 2500 forintot fizetünk, vagy 9500-at, mert úgy érezzük, nekünk a nagy jár. Közben meg, legalább félévente megnövekszik a sávszélesség, és hirtelen ott találod magad egy óriási szupersztrádán, egy biciklivel…

Nem kell a nagy sávszélesség, mert ha nem torrentezel, akkor bármilyen kicsi csomag is jó lehet.

A legtöbb szolgáltatónál akár egyetlen e-mail vagy telefon indításával lehet növelni vagy csökkenteni a csomagot. Lehetséges, hogy időszakosan megnövekszik az igényünk, akkor növelhetjük, de amint visszaesik az igényünk, lépjünk vissza kisebb csomagba!

TV előfizetés

Még emlékszem, micsoda nagy szó volt annak idején az HBO. Alig vártuk, hogy előfizethessünk, elvégre mi az a 2500-3500 forint (szolgáltatónkként más és más árakkal) havonta, egy ilyen luxuscikkért? Aztán, mikor negyedszerre néztük meg ugyanazt a filmet egy hét leforgása alatt, akkor hirtelen mindenkinek kedve támadt kiszámolni, hogy mennyibe is kerül ez az egész egy évben?

Na, úgy már sok!

Sportszerető családokban – fociimádó férjre gondolok itt elsősorban, de én például imádtam régen a pókert nézni a sportcsatornákon – nyilván nem lehet a legalapvetőbb kábeltévé csomagot választani, mert azokban nincs sportcsatorna. De az összes ismerős családnál ez a legmagasabb luxusfokozat, és nincs is többre szükség. Annyi jó csatorna van már az alapcsomagokban is, hogy gyakorlatilag felesleges többért fizetni. Filmnézésre meg ott vannak a stream szolgáltatók, amiket soroltam már.

Bank-költség

2013 szeptemberében az augusztusi járulékok elutalása után – amik között volt egy 2000 és egy 1000 forintos tétel is – azt vettem észre, hogy menten szívinfarktust kapok. Ugyanis a kedves bank minden utalás után 765,- forint jutalékot vont le. Magának, vagy az államnak, nem érdekelt. Ez az összeg előtte való hónapban 400 forint volt. Már akkor is dohogtam, és kerestem a megoldásokat, de nem volt más alternatíva. (Vagy nem látszott.) De ez a 765,- forint már olyan kiugróan magas volt, hogy azonnal átmentünk az OTP-hez az egyik számlánkkal, a másik pedig folyamatban van (ez utóbbit ritkán használjuk).

Ugyanennyibe, 765,- forintba került számunkra az is, ha valaki pénzt fizetett be a bankszámlára – cégeknél ez megesik, hogy az ügyfelek így fizetnek –, így az összesítőn megjelent, hogy havi szinten 25 ezer forintnyi átutalásból, vagy befizetésből eredő összeget hagytunk a bankban.

Azt gondoltam, hogy tessék, még én osztom az észt spórolásról, és ekkora béna vagyok, hogy rászaladok egy ilyen kiadásra. Mint kiderült, több vállalkozótársam is így járt, hogy hónap közben, vagy utólag vették észre a nagyon durva költségemelkedést.

Azt gondolhatnánk, hogy ilyesmi nem történhet meg Európában, de lám, mégis. A bank a kérdésünkre azt mondta, hogy nyugi, csak azév februárig lesz ennyi a költség… (Mondjam, vagy mutassam, mit gondoltam erre?)

Ki tudnám számolni, hogy hány milliárdot szakítottak ezzel országos szinten, de inkább nem pazarlom rájuk az energiát, meg különben is hiszek a pozitív gondolkodás erejében, úgyhogy bankváltás lett a vége és kész.

Magánszámláknál természetesen nincsenek ekkora eltérések, az állam egyébként is védi – khm – a magánszemélyeket, de a vállalkozások – az a sokszázezer, ami mai nap is működik az országban, és amelyek a munkavállalók 71%-át foglalkoztatják – jól megszívták, ha bizonyos bankoknál volt akkoriban a számlájuk…

Mindezt azért meséltem el, hogy kitűnjön számodra, hogy néha a semmiből, nem várt időpontban következhetnek olyan változások, amiket csak utólag veszel észre. A paranoia néha kifizetődőbb, mint a békés nyugalom. Sajnos.

Átalánydíj – Áldás vagy átok?

Szinte már minden energiaszolgáltató bevezette az átalánydíj fizetés lehetőségét. Így nincsenek kiugró számlák mondjuk a téli hónapokban, hanem az éves fogyasztást egyenlő arányban osztják el a 12 hónapra. Évente egyszer olvassák le az órát, és az alapján éves elszámoló számlát készítenek, amely szerint vagy rá kell fizetnünk, vagy kevesebbet kell fizetnünk. Bizonyos szolgáltatók a túlfizetés esetén még vissza is küldik a pénzt. Az átalánydíj azoknak áldás, akik fegyelmezettek a pénzügyeikben is, és fogyasztóként is. Akik nemcsak egy hónapot képesek előre gondolkodni, hanem akár éveket is.

A rendszeresen bediktálós módszer előnye ugyanakkor az, hogy az éves elszámoló számla – mert ilyenkor is van ám – esetén nincsenek nagy meglepetések, és nyáron jóval könnyebb a számlákat fizetni, mint télen. Hátránya viszont az, hogy télen mindent visz a fűtésszámla, és persze az áramszámla is, mert rövidebbek a nappalok, több áramot használunk, és a keringető szivattyú is sokat igényel (ha van ilyenünk persze).

Ha érzünk magunkban annyi fegyelmet, hogy akkor is vissza tudjuk fogni a normál szintre a fogyasztásunkat, ha annak következményeivel nem a következő hónapban kell szembesülnünk, akkor érdemes átállni az átalány díjas fizetésre, mert akkor jóval kiegyensúlyozottabb a pénzáramlásunk, és télen sem kopik fel az állunk a magas fűtésszámla miatt.

Átalánydíj fizetés mellett is érdemes havonta egyszer, ugyanabban az időpontban leolvasni a saját óráinkat, és egy Excel táblában vezetni, hogy átfogó képünk legyen a mindenkori, aktuális fogyasztásunkról. Így derülhet ki például az, hogy ha elkezd rosszul mérni egy óra, és így előzhetjük meg a költségek elszabadulását is.

VII. Női/férfi szépség és wellness trükkök

Vigyázat, ennek már megvonás érzete lehet, ezért elég csak végső esetben folyamodni hozzá. Tételezzük fel, hogy rendszeresen jársz fodrászhoz, kozmetikushoz, műkörmöshöz, masszázsra, akárhova. A lényeg, hogy tulajdonképpen rendszeres időközönként vendég vagy valahol. Mondjuk havonta egyszer. Ez nem sok, ez egy igényes nő és férfi esetében alap. (Bár én nem járok fodrászhoz egyáltalán, de attól függetlenül költök a hajamra természetesen.) Szóval, matekozzunk egy kicsit!

Havonta mész, az évente 12 alkalom. De mi van akkor, ha minden hónapban odafigyelsz arra, hogy ne havonta – 30-31 – naponta menj, hanem konkrétan 35 naponta? 4-5 nap túlfutás nem a világ vége két alkalom közt, de éves szinten kereken egy hónapnyi idő jön ki, amit megtakaríthatsz. Ezáltal legalább egy alkalmat megspórolsz egy évben.

Amatőr módszer? Az!

Általános iskola negyedik osztály. Nem is tudja alkalmazni mindenki. De azok igen, akik havi szinten rendszeresen járnak olyan helyekre, ahol pénzt kell kiadni, és ahol ők választhatják meg a következő időpontot. Csak végig kell gondolni, a Te esetedben érdemes-e ezzel foglalkozni, tudsz-e ezzel „csalni” egy kicsit.

A járvány alatt persze sokan átszoktak olyan megoldásokra, amikkel otthon, önmaguknak tudják kivitelezni ezeket a szépség-egészség procedúrákat. Saját súlyzók, saját jógaszőnyeg, ügyes kis alkalmazások, amik segítenek fittnek maradni, hajfesték, arcmaszkok, smink-videók, sőt, hajvágást is sokan próbáltak otthon.

Lehet, hogy az eredmény nem ugyanaz, mintha egy szalonból léptél volna ki. De lehet akár még jobb is! 😊 Ez az egyik. A másik meg az, hogy számold ki, hogy ha a magad kezébe veszed a dolgokat, ha te magad ügyeskedsz otthon, akkor egyrészt mennyi pénzt spórolsz, másrészt mennyi IDŐT spórolsz!

Van, amikor jól esik elmenni olyan helyekre, ahol csak velünk foglalkoznak. De amikor már unjuk ugyanazokat a párbeszédeket, akkor egész nyugodtan csinálhatjuk magunknak is, és költhetjük a pénzt másra is! (Pl. utazásra, wellness hétvégére, stb.)

VIII. A javíttassunk vagy vegyünk újat?

A fogyasztói társadalomban a fogyasztás az üdvös, és egyenesen lenézik a társadalom azon tagját, aki meg merészeli javíttatni például az elromlott háztartási cikkeket, ahelyett, hogy újabbat venne. Az árakciók, az áruhitelek, a sok-sok éves garanciák mind amellett kardoskodnak, hogy vegyél-vegyél-vegyél!

Erre még rájátszik az is, hogy legalább évente egyszer olyan technológiai megoldásokat dobnak a piacra, hogy még a kiválóan működő eszközök is elavultnak tűnnek az új fejlesztések árnyékában. Ilyen pszichikai nyomás mellett ember legyen a talpán az a fogyasztó, akinek elromlik valamije, és megfordul a fejében, hogy inkább megjavíttatná…

Egyrészt alig találni szakembert, másrészt javíttatni sem kimondottan olcsó. De mindenképp OLCSÓBB, mint újat venni, főleg, ha a hitel gondolatával is eljátszadoznánk a vásárlás esetén.

A javításra is jár már garancia – 20 ezer forint fölött mindenképp –, illetve a szakember jó híre a garancia arra, hogy jól fog dolgozni.

Annak idején, mikor a minőségbiztosításban dolgoztam, emlékszem, a javítás olyannyira rizikós dolognak számított, hogy teljesen elkülönített részen, és többszörös ellenőrzés alatt kiválóan képzett szakembergárda végezhette csak. A legapróbb hiba javítását is. Így aztán én tisztában vagyok vele, hogy milyen nehéz jó szakembert találni. Ha nincs mögötte legalább egy (ön)ellenőrző fázis, akkor akár ugyanúgy maradhat a hiba, vagy még rosszabb lehet, még súlyosabb hibák keletkezhetnek. De abba a tévhitbe ne ringassa senki magát, hogy az új biztosan jó lesz!

Mindenki, aki valamilyen gyárban dolgozik, tudna mesélni…

Szóval a javítás természetesen rizikós. De kifelé lapátolni a pénzt az ablakon, manapság szerintem még rizikósabb.

IX. Eldobható helyett tartósat!

Elmesélem, hogyan lett annak idején víztisztító berendezésünk, tudod, az a drágább fajta, fordított ozmózisos gép.

Kiindulási pont volt, hogy „Biztosan nem veszünk ilyet, mert több, mint százezer forintba kerül.” Erről olyan 2010 körül hoztunk egy döntést, mert valaki megkeresett bennünket ezzel a lehetőséggel. Átbeszéltük, elvetettük.

Aztán 2011-ben új örömhírrel örvendeztetett meg bennünket a gólya: kisbabát vártunk. Lucát (aki azóta elmúlt 10 éves).

Éppen a növekvő pocakomat simogatva Forma1-et néztem a tévében, amikor becsengetett egy vadidegen nő, hogy egy ismerősünk ajánlott bennünket, hallgassuk meg amit mondani akar, és mondjuk bátran nemet is akár, de ne kelljen már dolgavégezetlenül elmennie.

Behívtuk. Nagyon szimpatikus, csinos, értelmes és kedves nő volt, és előadta, hogy milyen hasznosak a víztisztító berendezések, megmutatta, hogy a csapvizünkben mennyi kosz van és hasonlók.

Mondtuk neki, hogy bocs, de rossz helyre jött, mi biztosan nem veszünk ilyesmit. Akkor még két kérdésre kért engedélyt.

1.) Volt valaha valakinek gond a veséjével a családban? – Na, ez villámcsapásként ért, mert igen, a nagylányomnak volt gyerekkorában többször is… Vesegörcse. Hogy mitől? Sosem derült ki. Na, ekkor már megremegtem, de még tartottam magam.

Ekkor jött a második kérdés. A nő rápillantott a növekvő pocakomra, és megkérdezte:

2.) Kiszámolta már, hogy a babavízre mennyi pénzt fog elkölteni?

Na, ott és akkor kiszámoltuk. Annak idején ott, ahol laktunk, alá kellett írnom a várandósság első védőnői vizitjénél egy olyan papírt, hogy a gyerek 2 éves koráig nem adok neki csapvizet. Ez Pest megye, kiváló vízminőségű települése volt, ahol azzal kezdődött a terhesség, hogy előre nyilatkoznom kellett, hogy nem adok neki a csapvízből. Kicsit sem furcsa, ugye?

Tehát 2 évig alap a babavíz, és ha fél éves koráig anyatejes is egy baba, azért napi 3-4 deci vizet elfogyaszt utána, de ha tápszeres valaki, akkor meg akár 1-1.5 litert is. (Könyveimben megírtam a szoptatási kálváriáimat, ezt most nem részletezem, de egyébként Luca is nagyon gyorsan tápszerre szorult végül.)

Tehát kiszámoltuk ott és akkor, hogy saccperkábé 2 év alatt 150ezer forintot fogunk elkölteni CSAK BABAVÍZRE. (Mert babáknak akármilyen ásványvíz sem adható.)

Namost a fordított ozmózisos rendszerrel szűrt víz az konkrétan a babavíz. És a gép 138ezer forint volt.

Úgyhogy megvettük.

Azóta nem tudom, hányszorosan térült már meg az ára. Csak ezt isszuk, nemcsak a gyerekek, mi is. Ezzel is főzök, most már 11 éve.

Ez által iszonyatosan sok ásványvízre költött pénzt spóroltunk meg – mindannyian megiszunk naponta 2-3 liter vizet –, és elképesztő mennyiségű petpalackot spóroltunk meg a bolygónak. És ez a jövőben is így lesz.

A gyerekek körül rendkívüli a pénzpocsékolás a babavizek, eldobható pelenkák és eldobható törlőkendők által. Érdekesség, hogy ezek azok, amik a környezetet is brutálisan terhelik.

Tehát a gyerekeink kényelmének érdekében tesszük tönkre a gyerekeink jövőjét… Hát milyen hozzáállás ez kérem?

Többszázezer forintot lehet spórolni 3 év alatt a mosható pelenkákkal és a mosható törlőkendőkkel, meg a babavíz helyett a tisztított vízzel (ma már olcsóbbak a víztisztító berendezések egyébként).

Persze ehhez már teljes szemléletváltás szükséges, és én igazából remélem, hogy a világ sosem fog arra a szintre eljutni, hogy ezt a szemléletváltást a bolygó kikényszerítse belőlünk.

De ha valóban aggódunk a gyerekeink és unokáink jövőjéért, akkor a spóroláson túl kell néznünk, illetve a spórolásunk esetében látnunk kell, hogy nemcsak magunknak, a pénztárcánknak, de a jövőnek is jót teszünk ezek által.

És szerintem ezek fontos dolgok.

X. Egy nagyon fontos tipp: adminisztráld a megtakarítást!

Tudom, most egy csomó infót rád zúdítottam, és zsong a fejed, de nagyon fontos lenne, hogy ne fejből dolgozz!

Mindig jegyezd fel, hogy mennyit spórolsz!
Ha mindenen fogsz egy kicsit, akkor bár a végeredmény látványos lehet a hó végén számládon vagy pénztárcádon maradó pénzösszeg láttán, de a hónap vége sokszor még túl messze van, és a kicsi mérföldkövek nem olyan látványosak, ami elveheti a kedvedet.

Vannak, akik minden költésüket vezetik, de most pont az ellenkezőjére bíztatlak: a NEMKÖLTÉSEIDET vezesd! És azt az összeget, amit nem költöttél el, valamilyen módon, ha teheted, különítsd el!

Vagy egy alszámlára, vagy egy borítékba, vagy perselybe!

Ha lemondasz valamiről, az ne csak egy két perces gondolkodás után meghozott döntés legyen, hanem maradjon nyoma: ma nem mentünk el moziba az egész családdal, ezért megspóroltunk 15ezer forintot.

Ma nem ettünk a KFC-ben, ezért megspóroltunk 10ezer forintot.

Ezeket az összegeket tedd el! Bármikor hozzányúlhatsz, de brutális látvány lesz, ahogy ez a keret egyre csak növekszik.

Így beárazod és látványossá teszed az áldozathozatalodat! Ez főleg többfős családoknál nagyon fontos, hogy mindenki lássa, mi is az egész lemondás vagy költés-elhalasztás értelme ott és akkor.

Ha nincs miből eltenni, mert konkrétan aktuálisan nincs pénzed, akkor is írd fel, mert ezeket később nagyon jó érzés lesz visszanézni! És ezen virtuális lemondás-követések által lesz majd pár hét múlva már mit eltenni ténylegesen!

XI. Kérd ajándékba, amire szükséged van!

Legősibb trükk, szerintem te is ismered, használod, alkalmazod, és adod tovább leszármazottaidnak is, de annyira kiválóan tud működni, hogy ebbe az anyagba kívánkozik, a teljesség kedvéért. A korábban említett javításról jutott eszembe, hogy amikor egyedülálló anyuka voltam 4 évig, akkor a második évben elromlott a tévénk. Szerelőt hívtam, megjavította – 2 ezer forint volt –, de újabb egy év után újra elromlott. Viszont akkor már nem volt felesleges 2 forintom sem, nem még 2 ezer… Pont karácsony, téli szünet előtt történt a dolog, így elég borongós ünnepeknek néztünk elébe. Mígnem, fel nem hívott bennünket a lányom nagyapja. A lányom elmesélte neki, hogy elromlott a tévé, és nem fogja látni a karácsonyi műsorokat, de sebaj, majd sokat olvasunk (ezt hallva nekem itt megszakadt a szívem, de tartottam magam és nem bömböltem hangosan, csak szipogtam). A nagypapa megkérdezte: mennyibe kerül megjavíttatni? 2ezer – mondta a lányom.

Csend. Eltelt pár nap, csörög a telefonom. Nagypapa: Erre jártunk, gondoltuk, beugrunk, itt vagyunk a ház előtt.

Egy új tévé volt az autójukban. Nem, nem voltak sem gazdagok, sem bolondok, csak megtehették akkor éppen, és megtették. Igaz, betudtuk a következő szülinapra és névnapra is, tehát az ajándékot elosztottuk a következő karácsonyig, de így is óriási meglepetés és ajándék volt. Mint megtudtam később, a lányom azt kérte a nagyapjától karácsonyra, hogy javíttassa meg a tévét. De ő inkább vett egy újat. Hogy is mondják? Kérd és megadatik. Vagy még több adatik.

Ugye, milyen könnyűnek tűnik ez az egész?

Persze tudjuk, hogy nem az. De nem is olyan rémesen nehéz, mint előtte az ember gondolná.

Az egész anyagban sehol nem mondtam azt, hogy le kell mondanod életed minden öröméről, csak, hogy több pénzed legyen.

– Nem kell visszatenned a polcra semmit, csak maximum időlegesen (lásd I/1. pont!)

– Nem kell az árcímkéket böngészned, és fejszámoló művésszé avanzsálnod.

– Nem kell a gagyibbat megvenned a márkás helyett.

– Nem kell az árleszállítást és az akciót figyelned, sőt!

– Nem kell használtat venned az új helyett.

– Nem kell visszamenned a tanyára, városi élet helyett.

– Nem kell lemondanod a hobbidról, a szórakozásról, sőt!

– Nem kell lemondanod a terveidről, álmaidról, sőt, most fognak ezek majd jó kis löketet kapni!

Egyszerűen csak arra kell odafigyelni, hogy a teljesen természetesnek gondolt és érzett költségeink sem lehetnek teljesen természetesek. Nagy cégek akár külön osztályokat is hajlandóak fenntartani a FOLYAMATOS költségcsökkentésért, illetve arra sem restek, hogy az összes dolgozójukkal megtanítsák, hogyan kell költségérzékenynek lenni.

A rendszeres kiadásokon rengeteget lehet spórolni, anélkül, hogy nélkülöznünk kellene.

Lehet mobilunk, számítógépünk, sportcsatornánk, autónk, biztosításunk, és még tél közepén is lehet melegünk.

De ne lapátoljuk ki két kézzel a pénzt az ablakon, mert évente akár fél-1 millió forintot is meg lehet takarítani azzal, hogy egyáltalán odafigyelünk a pénzügyeinkre, és kitűzzük célnak magunk elé a költségérzékenységet.

Ez a kulcsszó: költségérzékeny. Nem kell belegebedni a spórolásba, nem kell lemondani az alapvető szükségleteinkről, elég csak olyan gondolkodásmódot elsajátítanunk, amire eddig senki nem tanított bennünket. Eddig…

XII. „Melyik módszerrel kezdjem?”

– kérdezhetnéd, és biztosan átfutott már a fejeden, hogy melyikkel fogod kezdeni. De igazából egyetlen helyes válasz van: mindegyikkel! Gondolj bele, hogy ha csak a legszembetűnőbb dolgokra figyelsz oda, akkor is ezreket meg lehet spórolni havonta, további kiadások nélkül! Viszont, ha minden fronton betámadod a költségeket, akkor simán meglehet az a havi 40ezer forint, de még több is! Ez minden esetben speciális, nagyobb háztartásoknál nagyobb összegeket lehet megtakarítani, kisebbeknél kevesebbet, de azt gondolom, hogy már 500 forint is ajándék. Elvégre ki az, aki 500 forintokat adogatna Neked csak úgy, havonta? Senki!

Amikor ezt az anyagot meghirdettem, sokan egyből arra gondoltak: „Vajon hogyan fogok megspórolni 20ezret a minimálbéremből?”

Már a megközelítés is rossz! Nem a béredből-nyugdíjadból fogod megspórolni, nem a pénzedből fogod megspórolni, hanem a KIADÁSAIDBÓL!

Igazság szerint nem szabad egyesével próbálgatni a költségeken csökkenteni, mondjuk egyszerűségi, vagy kedvtelési sorrendben, mert akkor csak azt fogod elérni, hogy foglalkozol valamivel, aminek látszólag semmi eredménye nincs.

Ki az, aki hanyatt-homlok szolgáltatót vált pusztán azonnali 500 forint megtakarításért? Hiszen ennek van egy elég kellemetlen procedúrája – ami egyébként a második szolgáltató váltásnál már rutin!

De 5 szolgáltatót váltani havi 500 forintokért az már 2500 forint, és az már tetemes összeg egy évre felszorozva, és ez csak egy szerény számítás volt.

A titok az, hogy a költségcsökkentési folyamattal sosem lehet leállni. Tehát ha elérsz bizonyos áldásos változásokat, akkor az nem azt jelenti, hogy mostantól Kánaán van, és nincs több teendő.

Időről-időre vissza kell térni, és folyamatosan a költségirtáson dolgozni, mert csakis ez a módszer tudja megakadályozni a költségek elszállását, a figyelem lanyhulását. Viszont, ha nem figyelsz oda, akkor a sárga csekkek és díjbekérők fogják uralni az életedet. Továbbra is.

Az meg, hogy mihez kezdhetsz a megspórolt pénzzel, már egy másik történet, és arról itt mesélek: A Gazdagodás Receptje>>

Szeretettel:

Vidi Rita

További ingyenes tippek és hasznos tanácsok:

A bevétel-kiadás vezetés titkai>>

error: Nincs lehetőség kimásolásra.