Reggel vagyunk a legenergikusabbak: nemcsak az izmaink és a vázrendszerünk, de az emésztőrendszerünk is kipihente magát, az idegrendszerünk pedig kisimult, nyugodt, elégedett állapotba lazított el bennünket. Minden reggel olyan, mint mikor újraindítjuk a számítógépet: minden hardverünk (testrészünk) és szoftverünk (a testünket és az agyunkat vezérlő folyamatok) friss bevetésre készek.

Mindenféle aranyigazságoknak tűnő gondolatok szoktak terjedeni a gondolkodásmódban mémként, mint például: 

 • “Ki korán kel, aranyat lel.”, tehát kelj korán, ha bármire is vinni akarod,
 • meg hogy “Einstein is csak 4 órát aludt naponta.” – tehát neked pláne nem kell többet,
 • meg, hogy “Aki sokat alszik, keveset él.” – merthogy attól eltekintenek az ebben hívők, hogy alvás nélkül néhány nap alatt meg lehet halni.

Az ilyen mémek többsége az alvásról egyébként baromság. 

Alapvetően úgy teheted produktívabbá a reggeleidet, hogy 

 • egyrészt produktívabbá AKAROD tenni, 
 • másrészt kihasználod az ezzel kapcsolatos alap adottságaidat (ehhez egy kicsike kis önismeret nem árt), 
 • harmadrészt pedig igyekszel nem elkövetni egy csomó könnyen elkövethető hibát, amivel a “másrészt” pontban megfogalmazottakat iktatnád ki.

Természetes beállítottságunk az, hogy produktívak legyünk az ébredés utáni órákban, csak szeretjük elszúrni a dolgokat. Például azzal, hogy a legproduktívabb időszakot utazással töltjük a munkahelyre, iskolába, vagy rágübbedünk valami időpocsékoló, felesleges hülyeségre.

Most mutatok néhány pofonegyszerű tippet, amiket egyébként valószínűleg te is ismersz, sőt, lehet, hogy alkalmaztad is már ezeket – ha több vagy, mint 20 éves, akkor ezer százalék, hogy használtad ezeket már a digitális dolgok uralma előtti időszakban –, csak valahogy leszoktál róluk, illetve, ha 20 körüli vagy, akkor talán sosem szoktál rájuk.

Sokkal könnyebb produktívnak lenni, mint gondolnád, éppen ezért pokolian nehéz is megvalósítani – igen, ez egy paradoxon –, mert sok kis apróság tesz keresztbe ennek minden pillanatban. Egy nagy akadályt könnyebb elhárítani, mint száz kicsit. De most ezzel a száz kicsivel fogunk foglalkozni mégiscsak, mert ez vezet előre.

Bocs, először tisztázzunk valamit: mi az a produktivitás?

A produktivitás az a dolgok elvégzésének, műveletek elvégzésének meglehetősen idegenül hangzó kifejezése. A produkció, produktum, produkálás szavak kapcsolódnak hozzá, én úgy fordítanám, hogy dolgok elvégzése, teendők elvégzése, dolgok végére járás, pont kirakása a mondat végére :). 

Lehetne úgy is értelmezni, hogy dolgok létrehozása, megalkotása, de arra van egy másik, sokkal jobb szó: kreativitás. 

Természetesen a produktivitás vegyíthető a kreativitással is, és nem is akarok belebonyolódni a fogalmakba, igazából csak gondolj arra, hogy CSINÁLÁS, művelés, műveletek elvégzése valamilyen cél érdekében.

A produktivitás a céltudatosság gyakorlati megnyilvánulása.

A reggeli produktivitás – tehát, hogy reggel, kipihenten, friss testtel és elmével fogjunk neki dolgok csinálásának –, azért fontos, mert órákon át képesek vagyunk ilyenkor fókuszálni, és folyamatukban is könnyebben tekintjük át a teendőket.

Tisztázzunk még valamit! Mi az, hogy reggel?

Nagyon sokan írtak már nekem az évek során – az időgazdálkodási témák kapcsán –, hogy egyszerűen képtelenek korán kelni, és ez szerintem is gond-e. Hát ilyenkor mindig meglepődöm, hogy az emberek fejében a reggel az a 6-7-8 óra általában, vagy a még korábbi időpont. De könyörgöm: számodra az a reggel, amikor te felébredsz!

Ha délben kelsz, akkor számodra az az aznap reggel. Ha rendszeresen 10-kor kelsz, akkor számodra az a reggel, a 10 óra. Ha hajnali 4-kor kelsz, akkor számodra az a reggel, pedig azt hajnalnak nevezzük. Mindig önmagadból indulj ki és felejtsd el, hogy általában mit nevezünk reggelnek, mert az a lényeg, hogy tényszerűen számodra mi a reggel: az, amikor felébredsz. 

Ha a megnevezésből indulnánk ki, akkor az én életemben szinte sosem létezne reggeli produktivitás, mert én délelőtt kelek és nem reggel ;). 

Na, a fogalmi tisztázások után lássuk a tippeket!

A reggeli produktivitás előző este kezdődik

Ahhoz, hogy reggel rögtön valamiféle produktív üzemmódba tudd tenni magad, ahhoz általában elengedhetetlen az, hogy előző este, lefekvés előtt végiggondold a következő reggeled lehetőségeit. Nem a napot, csak a reggelt! Hajlamosak vagyunk előző este aggodalmakkal “nyugovóra” térni, és a másnap legfontosabb(nak tűnő) eseményére gondolni, azt végigfuttatni fejben, holott hosszútávon az a hasznos, ha a reggeli lehetőségeken agyalunk.

Ehhez konkrét tippek:

 • Írj ELŐZŐ ESTE listát arról, hogy mit akarsz MEGCSINÁLNI reggel, ébredés után, az azt követő 2-3 órában. Ezt a listát aztán pipálgathatod majd, ahogy haladsz előre a feladatokkal. 
 • Elalvás előtt ezeket gondold át, az összes teendőt sorban, amit el akarsz végezni.
 • Ha bármi aggasztó akarna lelki szemeid elé bukkanni, akkor azt űzd el a teendők fejben sorolásával. 
 • Ezek után – közvetlenül elalvás előtt – meditálj!

A lista tartalma

A listádra ne hülyeségeket írj, meg olyasmiket, amiket félálomban, kisujjal is meg tudsz csinálni. Olyasmit írj a listára, ami igényli a teljes figyelmedet és tényleg fontos, hogy el legyen végezve. Ne legyen a listán ezer dolog, csak mondjuk három-négy nagyon fontos teendő, attól függően, hogy mennyi időd lesz majd ezek elvégzésére.

A reggeli produktivitásban azokat a dolgokat érdemes megcélozni, amikről tudjuk, hogy délután már biztosan nem lesz rájuk sem energiánk, sem időnk.

 • Például a lista első eleme lehet egy hivatalos ügy elintézése, ami akár online is történhet, de nagyon nagy odafigyelést igényel részedről.
 • Lehet a második elem például a konyha összerámolása vagy rendrakás a garázsban, vagy bármi, amivel jó lenne nagyot haladni.
 • Lehet nemszeretem dolog is a listán, például felhívni valakit telefonon és megbeszélni vele valamit.
 • Lehet olyasmi is, amivel már régóta megakadtál, például egy cikk megírása, vagy a spájz kirámolása.

Összegezve: kevés, de fontos, elvégzendő feladatok legyenek a listán. 

Ha három nagyon fontos dolgot elvégzel egy reggel, garantálom, hogy az élet császárának fogod magad érezni :).

Ja, lista minden nap kell, bocsesz :).

Ha már nagyon rutinos leszel a reggeli produktivitásban, akkor elhagyhatod az írásos listát, elég lesz fejben összefoglalnod a következő reggeli teendőket, úgyis csak 3-4 dologról lesz szó napi szinten.

Biztosan jól alszol?

Mostanság már nagyon sokan használnak okos órákat. Ha van rajta alvásfigyelő funkció, akkor kapcsold be és figyeld néhány napig, hogy biztosan jól alszol-e:
– Elég mennyiségű a mély alvás fázis? 

– Elég a REM szakasz?

– Nem ébredsz túl sokszor esetleg?

Rengeteg minden befolyásolja az alvásminőséget, és ezzel rendszeresen foglalkoznod kell, és előremutató intézkedéseket kell tenned, ha úgy érzed, hogy ezzel gondod van. Ha bármilyen szerre van szükséged ahhoz, hogy aludj vagy jól aludj, akkor biztosan gondod van ezzel. A szembenézés megvilágosító erejű tud lenni, ezért is feszegetem ezt a témát. 

Lehetsz végül is tényszerűen produktív olyan reggeleken is, amikor úgy ébredsz, mint akin átment egy úthenger, de hosszú távon gondolkodunk és tervezünk ugyebár, és nyilván érzed, hogy hosszú távon ez nem előre mutató, ha minden reggel az úthenger képe villan be…
Az alvásminőség sokszor szubjektív megítélés alá esik és nem szokás egy-egy rosszabb alvásnak nagy jelentőséget tulajdonítani, pedig óriási lehet a jelentősége. Sok anyagomban írtam már erről, jobban most nem bonyolódok bele, a lényeg az, hogy ezzel foglalkoznod kell!

Ha ébresztőre kell kelned

Nem a világ legcsodálatosabb dolga az ébresztő, de vannak olyan élethelyzetek, hogy elkerülhetetlen a használata. 

Ha mindig ugyanabban az időben kelsz, akkor nyilván már magadtól is megébredsz az ébresztő jelzése előtt, illetve már nagyon könnyen kelsz fel abban az – akár nagyon korai – időpontban is. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni, ha így kell élned, akkor igyekezz ehhez alkalmazkodni, mert egyébként képesek vagyunk alkalmazkodni. 

Egy valamit ne csinálj: ne nyomogasd a szundi gombot! 

Az első jelzés után térj át a következő fázisra akkor is, ha nagyon nehezedre esik. Visszaaludni csak látszólag jó dolog, egyébként képes kicsinálni az egész napot. (Persze vannak, akik erre már rászoktak, nekik érdemes róla külön leszokni :)).

Reggeli első mozdulat

Bárhogyan is aludtál, bárhogy is telt az alvás előtti időszakod, és bárhogy is ébredsz (magadtól vagy ébresztőre) reggel van egy kötelező mozdulatod még mielőtt kimennél a mosdóba. Illetve két kötelező mozdulat:

  1. Hatalmas nyújtózkodás még az ágyban. Ez ébreszti fel ugyanis a testedet a leginkább. Nyújtózkodás nélkül lehetséges, hogy bizonyos testrészeid kimaradnak az idegrendszered hatósugarából, és ilyenkor irtózatosan megnövekszik a napközbeni lesántulás, rándulás, ilyen-olyan fájdulások esélye, még nagyon fiataloknál is! Nézd meg, hogy a kutya és a macska hogyan ébrednek: nyújtózkodva. Nem az elgémberedett tagjaikat akarják beizzítani, hanem az idegrendszerüknek üzenik meg, hogy “Felébredtem, minden porcikámra ébren van szükségem”
  2. A nyújtózkodás után AZONNAL az előre odakészített hatalmas pohár vízért nyúlsz és megiszod.

Én minden este egy literes üvegben odakészítem a vizet, és olykor éjjel is iszom pár kortyot, de a reggelt azzal kezdem, hogy ledöntök 8-10 hatalmas kortyot, majd kávézás és készülődés közben megiszom a maradékot is. Tehát a reggeli első kb. egy órában igyekszem egy liter vizet meginni. Ennek jótékony hatásairól nagyon sok helyen hallhatsz/olvashatsz, ha nekem nem hiszel, nézz szét ebben a témában egész nyugodtan máshol is, vagy kérdezz meg egy orvost vagy gyógytornászt vagy személyi edzőt. Igazat fognak nekem adni.

Reggeli tiltott mozdulat

Tilos a mobilért nyúlni és elmerülni a hírek meg a közösségi oldalak mocsarában. Ha mégis megtennéd, akkor keresztet vethetsz arra a napra teljes egészében. 

Felnőtt ember vagy, bírd ki függőséget okozó digitális cuccok nélkül pár óráig!

Ugyanez vonatkozik a tévé távirányítójára is. Amit indíthatsz, az a ZENE! A zene feltölt, átrezegtet, boldoggá tesz: és pont erre van szükséged reggelente.

Napfürdő pár percig

Ha teheted, kicsit süttesd meg magadat a nappal, akár az ablakon keresztül is! A napfény éltető energia, használd ki. Biztosan te is érezted már borús reggeleken, hogy na, oda a jókedved is arra a napra. Hát nem véletlenül: a napfénytől boldogabbak és energikusabbak vagyunk. 

Bónusz tipp: esőfürdő pár percig. 

A természet minden elemének van plusz ereje, így akár az esőt is ki tudod használni: állj ki két percre az esőbe – nyilván nem a tomboló viharról beszélek –, az is fel tud tölteni plusz energiával!

Bónusz tipp 2: Ha a nap sem süt, de az eső sem esik, viszont fúj a szél, akkor vegyél “szélfürdőt”!

Bónusz tipp 3: mezítláb járkálj a fűben néhány percet. Egy ilyen után nem igazán létezhet semmi, ami elveheti a kedvet a szorgos munkától :). Korán kelőknek ezzel kapcsolatban megvan az az előnyük, hogy a harmatot is élvezhetik. 

Reggeli torna

3-4 perces nyújtógyakorlatok, egy kis karkörzés vagy bármilyen energetizáló tai chi gyakorlat, jóga és hasonlók elképesztő energiával tudnak feltöltetni. Míg lefő a kávé tornáztasd magad!

Reggelizz, ha úgy szereted, és ne reggelizz, ha nem szereted

Miután magadhoz tértél, egyél, ha úgy szereted. Nem mindenki szeret enni reggel, és ez a bolygóideggel is kapcsolatban lehet: a bolygóideg a gyomrot és az emésztőrendszert vezérli, és van, hogy tovább alszik, mint mi magunk. Az egyik gyerekem ki se nyitja a szemét szinte és már a hűtő irányába tapogatózik, a másik meg ébredés után 6 órán keresztül kb. semmit nem eszik. Nincs olyan szabály, hogy csak akkor lehetsz produktív, ha mittudomén, fehérjét eszel. 

Az a szabály, hogy figyelj a saját emésztőrendszeredre és egyél úgy időzítve, ahogy számodra alkalmas. 

A nagyon aktív reggeleken előfordulhat az, hogy a megszokottól eltérő evési igényeid támadnak. Én például azok közé tartozom, akik nem reggeliznek, de ha például a reggeli feladatom konkrétan az, hogy le akarom festeni a folyosón a falat, akkor biztos, hogy nem kezdek neki evés nélkül. 

(Na, most fogyott el az 1 liter vizem, pill, megyek tölteni. 🙂)

Mindent adj bele!

Eljött a reggel, túl vagy a nyújtózáson, iváson, meg is mozgattad a tagjaidat, megfürdőztél a természeti elemekben, ettél, és fel vagy spannolva, készen állsz a nagy feladatokra. 

Na, ilyenkor van az , hogy NE CSESZD EL!

A feladatokra való felkészülés stressz szint emelkedést is okoz. Egy ilyen állapotban bedőlni a fotelbe és megnézni, hogy mi a hír a közösségi médiában, hát konkrétan önpusztító üzemmód, mert ha nem dolgozod ki az előzetes stresszt, akkor az a testedet-elmédet fogja felemészteni. 

Elő a listát, nézd meg, mi a feladat, és CSINÁLD!
Ha elvégezted, akkor jöhet a következő feladat!
És az utána következő is.

Ha alultervezted a listát, de felfedeztél még magadnak tennivalót menet közben, akkor csináld azon melegében, ha érzed még a lendületet, energiát. A listán pipáld ki vagy húzd ki a tételeket, és írd alájuk az aktuálisan eszedbe jutó elvégzendőket is.

Nőknek külön mondom: egyszerre csak egy valamit csinálj lehetőleg, és igyekezz nem szétosztani a figyelmedet több dolog között! Férfiaknak ezt azért nem mondom, mert számukra ez a természetes igazából.

Ha nem sikerül a teljes listát kipipálni, akkor HURRÁ! Azt kell megünnepelni, amit elértél! 

Holnap is lesz nap, és a holnapi listád majd azokkal indul, amire ma nem volt lehetőséged.

Már egy dolog kivitelezése is nagy szó, tekintve, hogy közben embertársaid éppen hülyeségekkel töltik az idejüket, vagy a mobiljukba gübbedve próbálnak nem tudomást venni a világról, meg a saját feladataikról.

Jó munkát kívánok a produktív reggelekhez!

Tanfolyamok, képzések, könyvek Vidi Ritától>>

Vállalkoznál vagy már vállalkozol is? Töltsd le az Iránytűt a több mint 100, instant és brutálisan hasznos vállalkozói tippért>>

Szeretettel,

Rita

Vélemény, hozzászólás?

error: Nincs lehetőség kimásolásra.