Egy publikus részlet a Maximális Meggyőzés online tanfolyam felvezetőjéből, közzéteszem, hogy ne csak a résztvevők okuljanak belőle. Itt találod a Maximális Meggyőzés tanfolyam részleteit>>

Érveléstechnika alapok

A manipuláció és az ehhez széles körben alkalmazott érvelési hibák irányítják most a világot.

Szó szerint az érvelési HIBÁK. Nem az érvek. Nem az érvelések, hanem a tipikus, tetten érhető, suttyóságra alapuló érvelési hibák.

Régen, amikor az internet elkezdett nagyon lassan terjedni, létrejött egy weboldal, aminek ez volt a webcíme: https://a.te.ervelesi.hibad.hu/

Szerencsére ma is létezik az oldal. A magyar közéletben is fellelhető, hogy a szalmabáb érvelési hiba, a hamis dilemma, a hamis okozat, a tekintélyre hivatkozás, és sorolhatnám végestelen végig, hogy minden egyes közéleti megnyilvánulás mennyi nyomorult és szándékos érvelési hibát tartalmaz, de nem is tartalmaz! Egyenesen ezekre épül a kommunikáció a közéletben!

Őszinte szoktam lenni, most is az leszek: ez végtelenül kiborító. Ez az értelem alkonyának egy tünetegyüttese, amikor nem hegyi troll értelmi szinten álló emberek, szándékosan hegyi troll szinten tartva a kommunikációt dirigálnak azoknak, akik messze fölötte állnak ennek mondjuk szellemi nívóban. Ezt ne úgy értsd, hogy a hegyi troll szinten kommunikációt működtető emberek buták vagy ostobák, dehogy!

Mindenkinek megvan a magához való esze, de ezek az emberek és érdekkörök úgy döntöttek, hogy a hegyi troll stílust alkalmazzák széles körben az emberek (például a választópolgárok) befolyásolására, és majd a meggyőzési technikák sokaságán végig haladva látni fogod, hogy ezek tényleg működnek.

A mi kultúránkban nem igazán tanítanak még jól érvelési technikákat, és igazából rengeteg érvelési hiba elkerülése igazából neveltetés és erkölcsi érzék kérdése. Soha az életben nem vetemednék arra, hogy személyeskedésbe fullasszak egy vitát csak azért, mert mindenáron győzni akarok. A személyeskedés egy érvelési hiba, de közben bunkóság is. Az, hogy kinél milyen vékony vagy vastag a mezsgye és ki mennyire könnyedén, vagy nehezen lépi ezt át, az mindenkinél egyéni.

Aki úgy szocializálódott, hogy ütnie-rúgnia kellett az előbbre jutásért egész életében, az könnyedén alkalmazza ezeket az érvelési hibákat is, míg azok, akiknek szeretetteljes és értelemmel teli közeg jutott (én paraszti családból származom, és ott csak szeretet és értelem volt, mert pénz az nem volt), az ragaszkodik egy erre épülő emberi színvonalhoz.

Mindezt azért hoztam elő, mert egyszerűen a legzseniálisabb érvelési és meggyőzési technikák sem tudnak maradéktalanul működni akkor, ha egy ork az ellenfeled. (Ork: félállati, démoni lények a Gyűrűk urában.) De még az orkokkal sincs baj, amíg nem orkoskodnak!

Mit tehetsz egy ork ellen?

Azért nem a troll kifejezés a jó, mert a trollok buták a fantasy-regények szerint. Az orkok nem buták, viszont romlottak és gonoszak, szóval az ork az jobb analógia a mai helyzetre.

Ha összeakadsz egy orkkal és orkoskodik is, akkor egy tényező a nagyon fontos:

1.) Ha senki más nem látja-hallja a vitátokat, akkor hagyd ott a fenébe és kész! Egyszerűen felesleges velük bajlódni, mert te nem tudsz lesüllyedni arra a szintre, ahol ő van. Ha maradsz, akkor nemcsak időt pocsékolsz, hanem az összes szellemi és testi energiádat is, és akár még bele is betegedhetsz. Nem viccelek, ez holt komoly, azért is fogalmazok így, mert szeretném, ha komolyan vennéd.

2.) Ha viszont mások is láthatják akár akkor, akár utólag a vitátokat, mert például felkerül a vita a Youtube-ra, vagy nyílt leveleket írogattok egymásnak, vagy épp nyílt közönség előtt zajlik a vita, akkor egyetlen fontos dolgod van: nem őt, a vitapartneredet kell meggyőznöd, hanem azokat, akik nézik! A nézők ugyanis nem orkok, hanem lehetséges, hogy csak az illető ork hatása alatt vannak. Mutass rá, hogy érvelési hibákat használ. Ilyen esetekben tényleg vitára számíts, ami közben az összes érvelési hibát el fogja követni ellened az illető, de ha felismered ezeket, akkor tényleg nincs más feladat, mint rámutatni, hogy „Ez tipikus érvelési hiba, amivel most jössz, úgy hívják, hogy szalmabáb érvelés.” A nézők-hallgatók-olvasók majd ez alapján utána tudnak nézni a dolognak, nem kell részletesebben kifejtened.

Hogy ez bonyolultnak és macerásnak tűnik?

Sosem leányálom szembe kerülni egy sötét orkkal, éppen ezért az elsődleges tanácsom az elkerülésük, de ha muszáj velük összecsapni, akkor muszáj felkészülni is. Ha nem vagy felkészült, egy ork simán felmossa veled a padlót akkor is, ha te vagy a világ legokosabb embere. Nem a vitára kell felkészülnöd ilyen esetekben, hanem az orkokra!

Mi van, ha teljesen normális és kedves emberek alkalmazzák az érvelési hibát?

Általában a személyeskedés szokott előkerülni: amikor nincsenek már érvek, amivel az álláspontodat támadják, akkor kétségbeesésükben – és ez fontos tény! – a személyedet kezdik támadni, például ilyen módon: Szégyelld magad, hogy ilyen hangon beszélsz velem…

Vagy:

Te sem vagy jobb a Deákné vásznánál, te nekem ne magyarázz!

Hát te hülye vagy, nem veszed észre a lényeget?

És hasonló cuki megoldások, amikor rád akarja terelni a fókuszt, a témáról és az ő gyenge érveiről viszont el akarja terelni a fókuszt.

Te ilyenkor szépen nyelsz egyet, és bármennyire is szeretnél visszavágni és őt bántani a személyében revansként, okosan ezt reagálod:

– Jól látom, hogy az álláspontom ellen nincs már érved, ezért próbálsz engem a személyemben bántani, támadni? Szerintem térjünk vissza a vitánk kiindulási pontjához, vagy ha gondolod, le is zárhatjuk itt a vitát!

Ezt akár kívülről is megtanulhatod.

Igazából mindig érdemes az érvelési hibára felhívni a figyelmet, mert nagyon sok érvelési hiba csak azért létezik, mert az emberek megszokták, hogy használnak 8-10 érvet, amiből kettő az mondjuk még belefér a tényleges érv kategóriába, a többi viszont már mind érvelési hiba, csak nagyon elterjedtek, mondhatni szokványosak. De a szokványosság nem jelenti azt, hogy tűrnünk is kell!

Te ne is szokj rá az érvelési hibákra, meg másokat is próbálj leszoktatni róluk, illetve a közönség figyelmét igyekezz felhívni rá, hogy éppen egy érvelési hibát láthatnak élőben, és ez legyen intő jel számukra!

Na, gondoltad volna, hogy társadalmi felelősséget is teszek rád ezen a tanfolyamon?

— részlet vége. Itt találod a Meggyőzés tanfolyam részleteit>>

Ui.: Azok, akik szajkózzák, gondolkodás nélkül tovább adják a propagandisztikus érvelési hibákat, azok a trollok. Soha ne keverj össze egy trollt egy orkkal!

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

error: Nincs lehetőség kimásolásra.