Miért kellene mindenért felelősséget vállalnunk? Hogyan kell ezt elképzelni? Mivel jár, ha valaki vállalja a felelősséget a saját életéért? Miért nem egyenlő az önhibáztatással a felelősségvállalás? Miért hasznos az egyéni felelősségvállalás az emberiség számára? Miért sajátos a magyar helyzet? Sosem szoktam kérni, de ha szerintetek is fontos ez a téma, akkor terjesszétek! Köszönöm!

Kiegészítés:

Én felelősségmániás vagyok. Sokminden mániás vagyok egyébként, de azt vallom, hogy a felelősségvállalás a legnagyobb szabadság. Amikor rájössz végre, hogy te irányítasz MINDENT, és ez azért jó, mert soha többé nem leszel kiszolgáltatott.

Igen, sok hibát lehet elkövetni, meg el lehet véteni egy-egy kanyart az élet kacskaringóin, de katartikus élmény ezekkel önként szembenézni és levonni a tanulságokat, és aztán legközelebb másként, megfontoltabban, okosabban cselekedni.

Ez most az emberiség nagy feladata egyébként, hogy a felelősségvállalás területén felnőjön végre. Nem az orvosok felelősek egy ember életéért. Nem a tudomány felelős. Nem a politikusok a felelősek. Nem a hatóságok a felelősek. Nem a média a felelős. Hanem maga az ember. Ja, bocs, nem is embercsoportok a felelősek. Hanem az EGY ember.

A felelősség ellentéte a kiszolgáltatottság. Aki nem felelős, aki nem vállalja a felelősséget, az kiszolgáltatott. Ennek sajnálatos következménye, hogy sosem lesz szabad, mert valakinek mindig basáskodnia kell felette. A magyarokra ez fokozottan jellemző, tehát ha valaki fellelné magában a felelősségvállalás hárításának magas szintű képességét, az persze nem a véletlen műve:

1.) Mi így szocializálódtunk a történelmünk során.

2.) Nekünk ez a legnagyobb életfeladatunk itt a Kárpát-medencében és egyébként azon is kicsit túl, tehát lemaradásból indulunk, viszont annál előrébb juthatunk.

(részlet volt az egyik online tanfolyamom egyik leckéjének egyik részéből :))

Vidi Rita

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

error: Nincs lehetőség kimásolásra.