A Holdfogyatkozás az érzelmi megéléssel kapcsolatos problémákra “világít” rá. 2023. május 5-én este egy félrányékos Holdfogyatkozásnak leszünk részesei, 19:23 perces budapesti középidővel. 

Igazából a fényviszonyok és a Hold helyzete miatt a végét lehet majd esetleg látni a látóhatár fölött (mert amikor éppen alakul, akkor még a látóhatár alatt lesz a Hold itt nálunk).

Ez a Holdfogyatkozás igazából nem mond sok forradalmian új dolgot, de szépen megmutatja azt, hogy ha esetleg valaki úgy érezné, hogy már nagyon szeretne ebből a helyzetből valamiféle kiutat látni, hát azt biztosan nem azért érzi, mert gyenge az élet kihívásaihoz, hanem azért érzi, mert most aztán csapkod a sors rendesen mindenkit és mindenhogy.

Holdfogyatkozás 2023. 05. 05. 19:23
Holdfogyatkozás 2023. 05. 05. 19:23

 

Kezdjük a negatívabb felhangokkal!

Nehezített a pálya, mert a Hold nemcsak a Nappal van szemben – közéjük a Föld ékelődve és árnyékot vetve -, hanem az Uránusszal és a Merkúrral is.

További probléma, hogy a Hold majdnem az Aszcendensen van – egyébként esésben a Skorpió jegyében -, így a vele szemben lévők meg a Descendensen. Nem szeretjük, ha a Descendensen van valami, mert az arra is utalhat, hogy a mélyben megbújó, legbelsőbb érzelmek, gondolatvilág és az ezekhez kapcsolódó, bolygókkal analóg különböző életterületek terheltek. 

A Holdfogyatkozás a Skorpió jegy 14° 55` percén lesz a legkiteljesedettebb (félárnyékos), és amikor arról van szó, hogy a Hold az érzelmek égitestjeként egy ennyire transzcendens jegyben – Plútó és Mars uralom alatt – éppen árnyékba borul viszonylagos gyorsasággal, akkor arra kell gondolni, hogy ez nemcsak felszínes érzelmeket érint, hanem sokkal mélyebb érzelemvilágba nyúlik, mint esetleg szeretnénk. 

Sokkal nagyobb lehet az érzelmi kibillenés, sokkal erőteljesebb lehet a szélsőségesség megnyilvánulása, mint amennyire elviselhetőek tudnak lenni ezek egy sima, Skorpiós Hold-átvándorlás esetén. (Lásd szerbiai elmúlt 3 nap, amikor ketten is vérengzést rendeztek. Azoknak az embereknek a képletében ez a Hold és a Holdfogyatkozás biztosan kiemelt jelentőségű.)

Nézzük, hogyan áll a Mars és a Skorpió, ha már ők uralják a Holdat!

A Plútó a Vízöntő elején emelt státuszban, a Mars meg a Rákban – esésben –, uralmi cserében a Holddal. Igazából ebből ki is tűnik, hogy a harcias, erőszakos, tűzzel-vassal munkálkodó érzelmi erők a jelentékenyek most, a Plútó pedig ehhez megadja a hatalmas téteket is.

Tehát nem babra megy a játék, hanem bizony a tétek is nagyok és szélsőségesek is. 

Egy pókerpartiban egy ilyen állásnál mondanak a játékosok kb. ész nélkül all in-t, megérzésekre hagyatkozva, vagy épp türelmüket vesztve, esetleg bosszúszomjtól hajtva. Aztán persze mindent meg is nyerhetnek, de ha vesztenek, akkor szintén mindent.

Tud-e valamit árnyalni a Hold a Mars energiáin?

Hát jelenleg biztosan nem, mert Holdfogyatkozásról beszélünk. 

Ami még részt vesz itt a buliban meglehetősen erős pozícióból, az az Uránusz, aminek közben kellemes szextil fényszöge is van a Marssal, tehát oda-vissza támogató energiákat tudnak adni. Az Uránusz viszont a 7-es házban van, ami a háború és nyílt ellenségeskedés háza, a Mars meg közben a háború és nyílt ellenségeskedés bolygója. (Az Uránusz a Bikában nagyon erős, pl. ennek is köszönhető az AI mostani ilyen egyértelmű térnyerése is.)

Szóval viták, összecsapások, háborúskodás, csaták megnyerése, elvesztése, mindent eldöntő ellenségeskedő fordulatok is benne vannak a pakliban, az élet minden területén!

A Mars egyébként a 9-es házból dominál, ami a jog, igazság, törvények, közüggyel kapcsolatos vezetők, vallási vezetők, külföldi utazás-tartózkodás-munka, felsőfokú képzés/végzettség, katonai és rendészeti szektorok és vezetőik háza. 

Ha pl. a felsőoktatás csatlakozna a diákok tüntetéseihez, egyáltalán nem lennék meglepve. Azon sem, hogy mindezt egy jókora vívódás végén döntenék el. Ez sem elképzelhetetlen, hogy katonai vagy rendőri vezetők mostanság olyasmit mondanak, ami közfelháborodást okoz, vagy olyan parancsot adnak ki, amit aztán ők maguk bánni fognak.

Az külön irtózatos szerencse, hogy III. Károlyt nem ezen a napon koronázzák meg, hanem másnap. 

Holdfogyatkozásoknál én egyébként azt tapasztalom, hogy az előtte való napok a problémásak, nem az utána valók. A málnásba való befelé haladás az mindig aggályosabb, mint a kifelé vezető út. 

A Mars uralma alatt van egyébként a Jupiter is. Ezek nem békés, felhőkről önfeledten lábat lógató időszakok ilyenkor. 

Merkúr-Vénusz uralmi csere

A Merkúrnak a mai világban sokkal nagyobb jelentősége van, mint mondjuk az ókorban volt. A propaganda, a bárki számára elérhető közlési és informálódási csatornák révén sokkal erőteljesebbé vált a merkúri hatás az utóbbi évtizedekben. 

A magyar kormánynál például mindig megfigyelhető, hogy a különböző kínlódásaik köthetőek a Merkúr éppen aktuális helyzetéhez: jegyváltásához, stacionárius vagy retrográd haladásához, irányváltásához, és ez együttállásaihoz és a fényszögeihez is. Bármi van a közéletben, elsőnek a Merkúrt érdemes nézni, mert az árulkodhat az adott napok aktualitásairól.

A kínlódás szót sem véletlenül használtam: ez a Merkúr már nem olyan, mint mikor 30 éve kiállt egy politikus vagy egy okos ember és mondott valamit és az tényleg igaz is volt és évekig lehetett arra a megmondásra referencia pontként és hivatkozási alapként tekinteni.

Most ha kiállnak és megszólalnak, az a baj. 

Ha nem állnak ki, az a baj. 

Ha mondanak valamit, attól koldulnak. 

Ha nem mondanak, akkor meg attól. 

Ha túltolják a “kontentot”, akkor az húzza a saját fejükre a bajt, ha meg nem akarják túltolni, óvatoskodnak, akkor azért értik félre.

És tökmindegy, hogy melyik politikai beszélőfej csinálja ezt, ez a merkúri hatás gyakorlatilag állandó és mindenkire vonatkozik a köznyilvánosságban.

Persze vannak ennek is fokozatai, lehet olyan végtelenül szerencsétlen helyzet, mikor valakinél a sok évvel azelőtti béna elszólását veszik elő és abba belebukik, meg lehet olyan végtelenül szerencsés is, hogy valaki szinte naponta elmond egy őszödi-beszéd kaliberű mondókát és mégis a helyén marad, vezető pozícióban. Ja, nem ennél is van jobb: felfelé bukik.

Ezek miatt például a közösségi médiás megnyilvánulásokkal is érdemes még magánemberként is vigyázni, vállalkozásoknak meg pláne. Nehogy azt hidd, hogy azért, mert jópofa dolgokat tudsz posztolni, máris PR szakember vagy, meg kríziskommunikációs szakértő. Minden nap látni azt, ahogyan magukat rutinos kommunikátornak gondoló emberek a nyilvánosság szeme láttára sétálnak bele a saját csapdájukba úgy, hogy közben még verik is a mellüket. (Tudnék példákat mondani, de maradjunk annyiban, hogy nézz szét a fitness ipar nagy öregjének háza tájékán, és tudni fogod, miről beszélek, de a bármiféle – pl. háborús – szakértők bizonyos megszólalásai, amik miatt utána magyarázkodniuk kell, azok is ide tartoznak.)

Most a Merkúr uralmi cserében van a Vénusszal ebben a képletben. Mindketten idegenek az éppen aktuálisan elfoglalt jegyben, de ez most kevésbé beszédes, mert ott az uralmi csere. Az uralmi cserét általában szoktuk szeretni, mert ez esetben a Vénusz sok gubancot el tud simítani.

Üröm az örömben, hogy a Merkúr a Descendensen van – amiről már mondtam, hogy nem kedvező jel –, a Vénusz meg a 8-as házban. Ez meg nagyon nem kedvező jel. 

Nem szeretik az asztrológusok a 8-as házat, mert az a halál, elmúlás, lezárás háza. Nehéz róla jót jósolni.

Persze a Vénusz cuki, szerencsehozó, harmóniát teremtő – sokszor, de nem mindig –, de lehetséges, hogy emberi léptékkel felfoghatatlan az, hogy a harmóniához vezető út a káoszon meg az entrópián keresztül vezet, és egy 8-as házas Vénusz esetében előfordulhat az is – főleg, ha uralmi cserében van –, hogy most akkor majd jól begyakorolja, hogy mi a káosz és entrópia terén a tűrőképessége az érintetteknek.

Érdekesség, hogy az egész képletet végül is a Merkúr uralja. Fizikailag viszont a Mars van legfelül, úgyhogy inkább tüzijáték jellegű hatásokkal kell számolni, nem pedig pl. a suttogó propaganda falakat átütő erejével. 

Ezt az egészet nehezíti még a Neptunusz, nehogy véletlenül jól ki tudjanak rajzolódni például a harmonikus irányvonalak: a Neptunusz a szellemi káoszban érdekelt, mert csak akkor tudnak kiemelkedni a valóban szellemileg magasan fejlett lények a zűrzavarból. 

Hogy is szokták mondani? Nyugodt vizek nem nevelnek ügyes hajósokat. Na, most nem nyugodtak a vizek, úgyhogy nevelődnek az ügyes hajósok. 

Ami helyes, csak ne várja senki, hogy fájdalommentes is lesz majd.

Koncentrálj arra, hogy bármi is adódik számodra, próbáld meg megtalálni az ÉRTELMÉT, a magasabb szellemi színvonal felé mutató irányvonalát.

Örömteli Szaturnusz

Nekem kifejezetten tetszik a Szaturnusz IV-es házas – bár Halak-béli –, szerintem kedvezőnek tekinthető állása: szeretem a Szaturnuszt ilyen pozíciókban, mert a stabilitást biztosítja. Nem mutatja! Biztosítja. 

Kellemesek a fényszögei is, nem igazán vannak arra utaló jelek, hogy a korlátozó, kártékonyan hátráltató erejét akarná megvillantani. 

A Halakban a Szaturnusz nem egy nagy spiller, mostanra már átadta a gyeplőt más nagypályás játékosoknak – Neptunusz, Uránusz, Plútó –, ő csak arra ügyel, hogy a kialakuló helyzetekben is megmaradjanak a stabilitás fundamentumai. Ebben az a rossz, hogy most kevésbé tud érvényesülni a “szorgalmas munka mindenképp meghozza a gyümölcsét” elv. 

Összefoglalva:

Minden stimmel: a harc folyik tovább kívül és belül, de úgy összességében stabilak maradnak az alapok.

A kommunikációban igyekezz a szeretet-kommunikációt alkalmazni, ne pedig a harcias, “majd én megmutatom, hogy kinek van igaza” jellegűt, mert lehet, hogy megmutatod, de hogy többet veszítesz, mint nyersz, az biztos.

Rita

Ui.: Hajnalban arra ébredtem, hogy az ablakon át az arcomba világított a majdnem Telihold, és mintha egy hang szólt volna: ne felejtsd el megírni a Holdfogyatkozás elemzését, mert ma lesz! Ha esetleg hasonló ébresztőként funkcionált nálad is, akkor az végül is jó, nem? 🙂

Még szintén kedvelheted

Vélemény, hozzászólás?

error: Nincs lehetőség kimásolásra.